Dania z owadów? To wciąż niszowy i egzotyczny produkt

- Nie ma potrzeby namawiać ludzi, by jedli tego rodzaju produkty – mówi o żywności z owadów Michał Pokorski, prezes spółki HiProMine, produkującej białko z owadów.

Publikacja: 26.01.2023 12:10

Dania z owadów? To wciąż niszowy i egzotyczny produkt

Foto: Adobe Stock

Mąka ze świerszczy weszła właśnie do sklepów, czy to jest kandydat na popularną żywność dla mieszkańców Europy?

Unia Europejska umożliwia faktycznie coraz szersze korzystanie z mączek z owadów do przygotowania jedzenia dla ludzi. Jednak z naszego punktu widzenia - będzie to niszowy, egzotyczny produkt, coś nadzwyczajnego, a nie regularny składnik diety. Nadal do spożycia zostały dopuszczone tylko trzy gatunki, świerszcze, szarańcza wędrowna i mącznik młynarek.

Pozostało 90% artykułu
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Przemysł spożywczy
Królewiec wprowadza kartki na żywność, ale nie dla wszystkich
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę