Przedsiębiorstwo rolne "Nojabrskij” w Jamalsko-Nienieckim Okręgu Autonomicznym rozpoczęło produkcję nowych rodzajów sera - parmezanu i camembertu - powiedział Andriej Tjakotiew, p.o. dyrektora firmy, dla agencji Interfaks.
„Zrobiliśmy pierwsze partie próbne, patrzyliśmy, jak ludność zareaguje na tego typu sery. Ser się spodobał i teraz wprowadziliśmy go do produkcji”.
Na razie dojrzewają cztery główki parmezanu, z których każda waży około 3-4 kg. Rosjanie zapewniają, że jamalski parmezan jest „podobny do oryginalnego zarówno pod względem smaku, jak i konsystencji”. Uruchomiono również produkcję camemberta. Jest śladowa - 20-30 sztuk tego typu serów miesięcznie.
Jamalska farma produkuje 23 odmiany sera. Wszystkie produkty są sprzedawane na terenie miasta Nojabrsk. W 2022 roku wyprodukowano 3 tony sera, w tym roku oczekuje się, co najmniej utrzymania wielkości produkcji.
Kompleks rolniczy zaopatruje się w mleko z własnego stada, które liczy 407 krów, z czego 200 to krowy mleczne.