W rosyjskiej Arktyce ruszyła produkcja serów

W rosyjskiej Arktyce, do tej pory słynącej z wydobycia gazu na Półwyspie Jamalskim, ruszyła produkcja parmezanu i camembertu. Sery powstają w ekstremalnie trudnych warunkach.

Publikacja: 12.01.2023 18:59

W rosyjskiej Arktyce ruszyła produkcja serów

Foto: Adobe Stock

Przedsiębiorstwo rolne "Nojabrskij” w Jamalsko-Nienieckim Okręgu Autonomicznym rozpoczęło produkcję nowych rodzajów sera - parmezanu i camembertu - powiedział Andriej Tjakotiew, p.o. dyrektora firmy, dla agencji Interfaks.

„Zrobiliśmy pierwsze partie próbne, patrzyliśmy, jak ludność zareaguje na tego typu sery. Ser się spodobał i teraz wprowadziliśmy go do produkcji”.

Na razie dojrzewają cztery główki parmezanu, z których każda waży około 3-4 kg. Rosjanie zapewniają, że jamalski parmezan jest „podobny do oryginalnego zarówno pod względem smaku, jak i konsystencji”. Uruchomiono również produkcję camemberta. Jest śladowa - 20-30 sztuk tego typu serów miesięcznie.

Jamalska farma produkuje 23 odmiany sera. Wszystkie produkty są sprzedawane na terenie miasta Nojabrsk. W 2022 roku wyprodukowano 3 tony sera, w tym roku oczekuje się, co najmniej utrzymania wielkości produkcji.

Kompleks rolniczy zaopatruje się w mleko z własnego stada, które liczy 407 krów, z czego 200 to krowy mleczne.

„Powierzchnia gospodarstwa nie pozwala na utrzymanie większej liczby krów, konieczna jest restrukturyzacja. Ale nawet po jej wykonaniu napotykamy na trudności w wypasie. A to jest bardzo ważne, wpływa na jakość produktu. Krowy muszą jeść świeżą trawę w lecie. W pobliżu naszej farmy są trzy miejsca do letniego wypasu, a poza tym dookoła sosny karłowate i mech. Krowy w przeciwieństwie do jeleni, tego nie jedzą” – przyznaje otwarcie szef firmy. Farma została zarejestrowany w 2003 roku i należy do miejskiego samorządu.

Dziś w mieście Najabrsk (czyli Listopadowym) jest -24 stopnie. Klimat tam ciężki od subarktycznego do ostro kontynentalnego. Liczba słonecznych dni waha się od 230-250 dni.

Zimy są długie i mroźne z zimnymi wiatrami; zwykle trwają od połowy października do połowy kwietnia. Najzimniejszym miesiącem jest styczeń. Luty jest najbardziej suchym miesiącem, ale charakteryzuje się burzami śnieżnymi.

Wiosna jest zimna i krótka, zwykle trwa od połowy kwietnia do pierwszej dekady czerwca. Lata są ciepłe i krótkie, często w czerwcu i lipcu powietrze potrafi nagrzać się do +30°C. Lato jest uciążliwe dla zwierząt i ludzi ze względu na krwiożercze owady. Najcieplejszym miesiącem jest lipiec. Sierpień charakteryzuje się deszczową pogodą. Lato z reguły trwa do końca sierpnia. Jesień jest zimna i ulotna.

Według informacji na stronie internetowej firmy, oprócz serów produkuje ona mleko, nabiał, mięso, warzywa szklarniowe (pomidory, ogórki, zioła). W takich warunkach produkować parmezan? Czapki z głów.

Przedsiębiorstwo rolne "Nojabrskij” w Jamalsko-Nienieckim Okręgu Autonomicznym rozpoczęło produkcję nowych rodzajów sera - parmezanu i camembertu - powiedział Andriej Tjakotiew, p.o. dyrektora firmy, dla agencji Interfaks.

„Zrobiliśmy pierwsze partie próbne, patrzyliśmy, jak ludność zareaguje na tego typu sery. Ser się spodobał i teraz wprowadziliśmy go do produkcji”.

Pozostało 87% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Kreml sprzedał największego producenta wódek. Podejrzany kupiec, zaniżona cena
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu