W rosyjskiej Arktyce ruszyła produkcja serów

W rosyjskiej Arktyce, do tej pory słynącej z wydobycia gazu na Półwyspie Jamalskim, ruszyła produkcja parmezanu i camembertu. Sery powstają w ekstremalnie trudnych warunkach.

Publikacja: 12.01.2023 18:59

W rosyjskiej Arktyce ruszyła produkcja serów

Foto: Adobe Stock

Przedsiębiorstwo rolne "Nojabrskij” w Jamalsko-Nienieckim Okręgu Autonomicznym rozpoczęło produkcję nowych rodzajów sera - parmezanu i camembertu - powiedział Andriej Tjakotiew, p.o. dyrektora firmy, dla agencji Interfaks.

„Zrobiliśmy pierwsze partie próbne, patrzyliśmy, jak ludność zareaguje na tego typu sery. Ser się spodobał i teraz wprowadziliśmy go do produkcji”.

Pozostało jeszcze 87% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne