Reklama

W rosyjskiej Arktyce ruszyła produkcja serów

W rosyjskiej Arktyce, do tej pory słynącej z wydobycia gazu na Półwyspie Jamalskim, ruszyła produkcja parmezanu i camembertu. Sery powstają w ekstremalnie trudnych warunkach.

Publikacja: 12.01.2023 18:59

W rosyjskiej Arktyce ruszyła produkcja serów

Foto: Adobe Stock

Przedsiębiorstwo rolne "Nojabrskij” w Jamalsko-Nienieckim Okręgu Autonomicznym rozpoczęło produkcję nowych rodzajów sera - parmezanu i camembertu - powiedział Andriej Tjakotiew, p.o. dyrektora firmy, dla agencji Interfaks.

„Zrobiliśmy pierwsze partie próbne, patrzyliśmy, jak ludność zareaguje na tego typu sery. Ser się spodobał i teraz wprowadziliśmy go do produkcji”.

Na razie dojrzewają cztery główki parmezanu, z których każda waży około 3-4 kg. Rosjanie zapewniają, że jamalski parmezan jest „podobny do oryginalnego zarówno pod względem smaku, jak i konsystencji”. Uruchomiono również produkcję camemberta. Jest śladowa - 20-30 sztuk tego typu serów miesięcznie.

Jamalska farma produkuje 23 odmiany sera. Wszystkie produkty są sprzedawane na terenie miasta Nojabrsk. W 2022 roku wyprodukowano 3 tony sera, w tym roku oczekuje się, co najmniej utrzymania wielkości produkcji.

Kompleks rolniczy zaopatruje się w mleko z własnego stada, które liczy 407 krów, z czego 200 to krowy mleczne.

Reklama
Reklama

„Powierzchnia gospodarstwa nie pozwala na utrzymanie większej liczby krów, konieczna jest restrukturyzacja. Ale nawet po jej wykonaniu napotykamy na trudności w wypasie. A to jest bardzo ważne, wpływa na jakość produktu. Krowy muszą jeść świeżą trawę w lecie. W pobliżu naszej farmy są trzy miejsca do letniego wypasu, a poza tym dookoła sosny karłowate i mech. Krowy w przeciwieństwie do jeleni, tego nie jedzą” – przyznaje otwarcie szef firmy. Farma została zarejestrowany w 2003 roku i należy do miejskiego samorządu.

Dziś w mieście Najabrsk (czyli Listopadowym) jest -24 stopnie. Klimat tam ciężki od subarktycznego do ostro kontynentalnego. Liczba słonecznych dni waha się od 230-250 dni.

Zimy są długie i mroźne z zimnymi wiatrami; zwykle trwają od połowy października do połowy kwietnia. Najzimniejszym miesiącem jest styczeń. Luty jest najbardziej suchym miesiącem, ale charakteryzuje się burzami śnieżnymi.

Wiosna jest zimna i krótka, zwykle trwa od połowy kwietnia do pierwszej dekady czerwca. Lata są ciepłe i krótkie, często w czerwcu i lipcu powietrze potrafi nagrzać się do +30°C. Lato jest uciążliwe dla zwierząt i ludzi ze względu na krwiożercze owady. Najcieplejszym miesiącem jest lipiec. Sierpień charakteryzuje się deszczową pogodą. Lato z reguły trwa do końca sierpnia. Jesień jest zimna i ulotna.

Według informacji na stronie internetowej firmy, oprócz serów produkuje ona mleko, nabiał, mięso, warzywa szklarniowe (pomidory, ogórki, zioła). W takich warunkach produkować parmezan? Czapki z głów.

Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Przemysł spożywczy
Ceny kawy w USA rosną przez cła Trumpa – palarnie biją na alarm
Przemysł spożywczy
Grupa Żywiec zamyka kolejny browar. Po Leżajsku pora na Namysłów
Przemysł spożywczy
Na bezalkoholowe trunki Polacy wydają już więcej niż na herbatę
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Przemysł spożywczy
Holenderski gigant zapowiada zwolnienia. 400 osób straci pracę w Amsterdamie
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama