Reklama

Francuzi będą zmieniać przepisy na popularne dania? Jajka gwałtownie drożeją

Dwukrotny wzrost cen jaj we Francji wymusza zmiany w recepturach i obniżanie produkcji wyrobów mających je w składzie.

Publikacja: 06.10.2022 11:27

Francuzi będą zmieniać przepisy na popularne dania? Jajka gwałtownie drożeją

Foto: Adobe Stock

Unia Europejska i USA doświadczyły w tym roku mocnego kryzysu związanego z ptasią grypą. Ograniczyło to nie tylko produkcję drobiu, ale także światową produkcję jajek. W 2022 roku ma ona zmniejszyć się pierwszy raz w historii – przy spadkach o 4,6 procent w USA i o 3 procent w Unii, w tym aż o 8 procent we Francji.

- Jesteśmy w sytuacji, której nigdy wcześniej nie widziano. Przy poprzednich kryzysach, korzystaliśmy z importu, zwłaszcza ze Stanów Zjednoczonych, ale w tym roku sytuacja jest wszędzie zła – powiedział, cytowany przez Reuters, wiceprzewodniczący grupy przemysłowej CNPO Loic Coulombel.

Czytaj więcej

Znaczny wzrost cen z hukiem przetacza się po świecie

Ceny jaj rosną zarówno w sprzedaży detalicznej (o ok. 15-20 procent), jak i na rynku hurtowym. Na ceny wpływ ma zarówno rosnący popyt ze strony konsumentów szukających taniego źródła białka i tłuszczu w czasie inflacji, jak i malejąca podaż ze strony konsumentów. Swoje do poziomu cen dokłada także obowiązujące od początku roku prawo indeksujące ceny żywności w sklepach do kosztów pasz dla zwierząt ponoszonych przez producentów.

Jaja przemysłowe w środę 5 października kosztowały 2,2 euro za kilogram, czyli dwa razy więcej niż na początku roku i 65 procent więcej niż wynosi średnia cena dla obecnej pory roku.

Reklama
Reklama

- Nie mogąc przenieść wzrostu cen (na konsumentów – przyp. red.) niektóre firmy zaczęły już zmieniać receptury lub wstrzymywać linie produkcyjne. Potrzeba dużo jaj by zrobić ciasta lub makaron jajeczny – twierdzi Coulombel.

Receptury produktów zmieniane są w różny sposób. Niektórzy producenci zmieniają rodzaje jaj, inni zmniejszają ich zawartość w produktach. Najrzadziej wybieraną opcją jest rezygnacja z jajek i zastępowanie ich alternatywnymi źródłami białka pochodzącymi np. z grochu czy mleka.

Ceny jaj we Francji, jak przewidują analizy Comité National pour la Promotion de l’Œuf (Narodowego Komitetu Promocji Jaj – CNPO) wzrosną do końca roku do 2,3 euro za kilogram. Nadal będą niższe niż w USA, gdzie na rynku spot cena wynosi 4,24 euro za kilogram. Przeciętne jajko rozmiaru M waży od 53 do 63 gramów.

Czytaj więcej

Ceny gazu idą w dół. Rynki zareagowały na wieści z Francji i Włoch
Przemysł spożywczy
Święta, święta i do kosza. Tak Polacy marnują jedzenie
Przemysł spożywczy
Żywność ekologiczna dostaje własną halę. Minister: przejęcie Carrefoura warte analizy
Przemysł spożywczy
List żelazny dla Henryka Kani podwójnie zaskarżony? Kania nie chce płacić 8 mln zł
Przemysł spożywczy
Asahi ostrzega: dane 1,5 mln klientów mogły wyciec po cyberataku
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Przemysł spożywczy
Sieć Domino’s Pizza ma kłopoty. Kolejny brytyjski szef odchodzi, sprzedaż spada
Materiał Promocyjny
Nadciąga wielka zmiana dla branży tekstylnej. Dla rynku to też szansa
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama