Reklama
Rozwiń

Francuzi będą zmieniać przepisy na popularne dania? Jajka gwałtownie drożeją

Dwukrotny wzrost cen jaj we Francji wymusza zmiany w recepturach i obniżanie produkcji wyrobów mających je w składzie.

Publikacja: 06.10.2022 11:27

Francuzi będą zmieniać przepisy na popularne dania? Jajka gwałtownie drożeją

Foto: Adobe Stock

Unia Europejska i USA doświadczyły w tym roku mocnego kryzysu związanego z ptasią grypą. Ograniczyło to nie tylko produkcję drobiu, ale także światową produkcję jajek. W 2022 roku ma ona zmniejszyć się pierwszy raz w historii – przy spadkach o 4,6 procent w USA i o 3 procent w Unii, w tym aż o 8 procent we Francji.

- Jesteśmy w sytuacji, której nigdy wcześniej nie widziano. Przy poprzednich kryzysach, korzystaliśmy z importu, zwłaszcza ze Stanów Zjednoczonych, ale w tym roku sytuacja jest wszędzie zła – powiedział, cytowany przez Reuters, wiceprzewodniczący grupy przemysłowej CNPO Loic Coulombel.

Czytaj więcej

Znaczny wzrost cen z hukiem przetacza się po świecie

Ceny jaj rosną zarówno w sprzedaży detalicznej (o ok. 15-20 procent), jak i na rynku hurtowym. Na ceny wpływ ma zarówno rosnący popyt ze strony konsumentów szukających taniego źródła białka i tłuszczu w czasie inflacji, jak i malejąca podaż ze strony konsumentów. Swoje do poziomu cen dokłada także obowiązujące od początku roku prawo indeksujące ceny żywności w sklepach do kosztów pasz dla zwierząt ponoszonych przez producentów.

Jaja przemysłowe w środę 5 października kosztowały 2,2 euro za kilogram, czyli dwa razy więcej niż na początku roku i 65 procent więcej niż wynosi średnia cena dla obecnej pory roku.

- Nie mogąc przenieść wzrostu cen (na konsumentów – przyp. red.) niektóre firmy zaczęły już zmieniać receptury lub wstrzymywać linie produkcyjne. Potrzeba dużo jaj by zrobić ciasta lub makaron jajeczny – twierdzi Coulombel.

Receptury produktów zmieniane są w różny sposób. Niektórzy producenci zmieniają rodzaje jaj, inni zmniejszają ich zawartość w produktach. Najrzadziej wybieraną opcją jest rezygnacja z jajek i zastępowanie ich alternatywnymi źródłami białka pochodzącymi np. z grochu czy mleka.

Ceny jaj we Francji, jak przewidują analizy Comité National pour la Promotion de l’Œuf (Narodowego Komitetu Promocji Jaj – CNPO) wzrosną do końca roku do 2,3 euro za kilogram. Nadal będą niższe niż w USA, gdzie na rynku spot cena wynosi 4,24 euro za kilogram. Przeciętne jajko rozmiaru M waży od 53 do 63 gramów.

Czytaj więcej

Ceny gazu idą w dół. Rynki zareagowały na wieści z Francji i Włoch
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni