Aktualizacja: 25.06.2019 07:11 Publikacja: 25.06.2019 07:11
Foto: Adobe Stock
W sezonie wakacyjnym wiele osób dorabia w pubach i restauracjach. Skarbówka wyjaśniła w najnowszej interpretacji, że kelner musi pokazać urzędowi skarbowemu wszystkie zarobki, także napiwki od zadowolonych klientów. Prawidłowe rozliczenie zależy od formy, w jakiej zostały przekazane.
Taką odpowiedź dostała spółka prowadząca restaurację, która podała, że klienci często dają napiwki kelnerom. Decyzja o dodatkowej kwocie i jej wysokość zależy wyłącznie od uznania klienta. Zwykle to 10 proc. rachunku.
Prezydent Karol Nawrocki nie jest suwerenem. Masowe odmawianie nominacji sędziowskich i zapowiedź blokowania kol...
Konieczność uwierzytelniania się osoby chcącej uzyskać dostęp do księgi wieczystej utrudni pracę notariuszom i b...
Właściciel pojazdu nie powinien być karany za niewskazanie osoby, która prowadziła pojazd w momencie popełnienia...
Sędzia Jakub Iwaniec, który według prokuratury wjechał autem w drzewo będąc pod wpływem alkoholu na razie nie wr...
Strategiczne spojrzenie na przyszłość zarządzania z konkretnymi narzędziami i umiejętnościami potrzebnymi do wykorzystania potencjału AI.
Już w przyszłym roku zniknie zwolnienie celne dla małych przesyłek – zdecydowali unijni ministrowie finansów. Ut...
W świecie, w którym granice wpływów wyznaczają moce obliczeniowe, a algorytmy stają się narzędziem polityki i gospodarki, półprzewodniki pełnią rolę nowego paliwa globalnego rozwoju.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas