Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 31.01.2019 14:48 Publikacja: 01.02.2019 17:00
East India Madeira Fine Rich 58 zł
Foto: materiały prasowe
Pewnie, że się nie trzęsiesz, to pozwól, że Ci wytłumaczę, dlaczego w paroksyzmy wściekłości popaść powinieneś. Otóż, mój drogi, na naszych oczach ginie piękna, kilkusetletnia tradycja robienia win wzmacnianych. Wzmacnianych, czyli takich, do których dodaje się jakiegoś szlachetnego bimbru, bo nic tak nie konserwuje jak alkohol i cukier. Nic dziwnego, że większość tych win to wina słodkie lub półsłodkie. Dobrze, tylko po co je konserwować, spytasz. Ano nam to niepotrzebne, ale 500 lat temu żeglarzom, i owszem, przydawało się. Nic dziwnego, że wina takie robi się w okolicach portów: hiszpańskich Kadyksu (sherry) i Malagi, sycylijskiej Marsali, wreszcie portugalskiego Porto i na Maderze. Tę ostatnią odkryto w okolicach bitwy pod Grunwaldem i bardzo się przydawała Portugalczykom, gdy płynęli do Indii Zachodnich. Na wyspie zaczęto robić wino oraz poddawać je maderyzacji (najpierw dodaje się brandy, a potem podgrzewa).
W najnowszym odcinku podcastu „Posłuchaj Plus Minus” z Arturem Bartkiewiczem, szefem wydawców strony głównej rp....
Gwiazdor światowego kina pokazał na gościnnych występach w Polsce swoją klasę w pełnym perwersji dramacie Koltèsa.
„Fenicki układ” Wesa Andersona nie ma nam nic do zaoferowania, ale przyznaje się do tego w eleganckim stylu.
Japońszczyzna jest w powieści Marty Sobieckiej podana ze smakiem, a nie jak mierny ramen. Więcej wątpliwości moż...
Polski bank z wyróżnieniem w kategorii Metaverse. Międzynarodowe jury doceniło innowacyjną kampanię Pekao dla młodych klientów.
„Project Warlock II” to gra dla tych, którzy strzelać uczyli się w latach 90.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas