Dlaczego w Polsce rośnie sprzedaż serów premium?
W czasach, gdy zalewają nas produkty żywnościowopodobne, coraz więcej osób szuka autentycznej żywności. Kieruje nimi to, co sprawiło, że kilka lat temu zdecydowałem się otworzyć maleńką mleczarnię i produkować sery owcze najwyższej jakości. Chciałem odtworzyć dla siebie smak sera, który pamiętam z dzieciństwa oraz tego, którym miałem okazję jeść w Pirenejach. Okazało się jednak, że aby przedsięwzięcie miało sens, konieczna była jego komercjalizacja.
Jak sprzedają się sery z pana firmy?
Zaczęliśmy od stoiska w Krynicy a następnie otworzyliśmy kolejne w Nowym Sączu. Przełomowy był początek ubiegłego roku, gdy rozpoczęliśmy sprzedaż serów przez Internet. W ciągu półtora miesiąca sprzedaliśmy 3-letni zapas. Na tę chwilę mamy wyprzedane niemal wszystkie sery z 2011 roku.
Ile kosztuje kilogram sera owczego, który pan sprzedaje?