Befsztyk w ogniu polemik

Wśród naukowców, lekarzy i dietetyków rozgorzała dyskusja, czy czerwone mięso jest szkodliwe czy nie.

Publikacja: 16.10.2019 18:11

Czerwone mięso – zagrożenie dla zdrowia czy jeden z normalnych punktów w jadłospisie?

Czerwone mięso – zagrożenie dla zdrowia czy jeden z normalnych punktów w jadłospisie?

Foto: shutterstock

Powodem kontrowersji stał się artykuł opublikowany w październikowym numerze amerykańskiego specjalistycznego pisma „Annals of Internal Medicine". Autorzy – dziesięciu badaczy z siedmiu krajów – zalecają spożywanie czerwonego mięsa i wędliny trzy do czterech razy w tygodniu. Wyrażają opinię, że obecne rekomendacje dietetyczne, kładące nacisk na redukcję spożycia mięsa, są nieuprawnione, ponieważ nie ma wystarczających naukowych dowodów na szkodliwość czerwonego mięsa.

Międzynarodowy zespół NutriRECS przeanalizował kilkadziesiąt artykułów naukowych, w których autorzy twierdzą, że redukcja spożycia czerwonego mięsa obniża umieralność na raka, choroby układu krążenia i cukrzycę. Wyrażają opinię, że stopień pewności dowodów mających popierać takie twierdzenie jest „słaby" w odniesieniu do czerwonego mięsa, a w przypadku wędlin nawet „bardzo słaby".

Pozostało jeszcze 84% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Nauka
Szympansom bliżej do zachowań ludzi, niż nam się wydawało. Nowe wyniki badań
Materiał Partnera
Jak postrzegamy UE? Co myślimy w zależności od mediów, z których korzystamy?
Nauka
Tajny rosyjski satelita „nie jest już operacyjny”. Wywoływał spore obawy
Nauka
Dlaczego superwulkan Yellowstone nie wybucha? Naukowcy odkryli cenną wskazówkę
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Nauka
Kiedy gospodarki są w szoku? Co i jak kształtuje cykle koniunkturalne