Reklama

Befsztyk w ogniu polemik

Wśród naukowców, lekarzy i dietetyków rozgorzała dyskusja, czy czerwone mięso jest szkodliwe czy nie.

Publikacja: 16.10.2019 18:11

Czerwone mięso – zagrożenie dla zdrowia czy jeden z normalnych punktów w jadłospisie?

Czerwone mięso – zagrożenie dla zdrowia czy jeden z normalnych punktów w jadłospisie?

Foto: shutterstock

Powodem kontrowersji stał się artykuł opublikowany w październikowym numerze amerykańskiego specjalistycznego pisma „Annals of Internal Medicine". Autorzy – dziesięciu badaczy z siedmiu krajów – zalecają spożywanie czerwonego mięsa i wędliny trzy do czterech razy w tygodniu. Wyrażają opinię, że obecne rekomendacje dietetyczne, kładące nacisk na redukcję spożycia mięsa, są nieuprawnione, ponieważ nie ma wystarczających naukowych dowodów na szkodliwość czerwonego mięsa.

Międzynarodowy zespół NutriRECS przeanalizował kilkadziesiąt artykułów naukowych, w których autorzy twierdzą, że redukcja spożycia czerwonego mięsa obniża umieralność na raka, choroby układu krążenia i cukrzycę. Wyrażają opinię, że stopień pewności dowodów mających popierać takie twierdzenie jest „słaby" w odniesieniu do czerwonego mięsa, a w przypadku wędlin nawet „bardzo słaby".

Pozostało jeszcze 84% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Nauka
Naukowcy są bliżej wyjaśnienia pochodzenia życia na Ziemi. Przełomowe wyniki badań
Nauka
W jakim wieku czujemy się najbardziej nieszczęśliwi? Wyniki badań pokazują niepokojącą zmianę
Nauka
Wyniszczające skutki długiego Covidu. Nowe badanie ujawnia ich skalę
Nauka
Jak bardzo prawdopodobna jest śmierć na skutek uderzenia asteroidy w Ziemię? Nowe badanie
Nauka
Co tak naprawdę wydarzyło się niemal 13 tys. lat temu? Naukowcy zbadali kontrowersyjną teorię
Reklama
Reklama