Reklama

Depresja hamburgera - zły nastrój po złym jedzeniu

Tłuste potrawy zwiększają ryzyko zaburzeń psychicznych – wynika z analizy zwyczajów żywieniowych 12 tys. osób

Publikacja: 28.01.2011 23:42

fot. jimbrackett

fot. jimbrackett

Foto: Flickr

Jesteś tym, co jesz – to powiedzenie kolejny raz potwierdza swoją prawdziwość. Śmieciowe jedzenie – fast foody, przetworzone i tłuste produkty – odbija się nie tylko na zdrowiu fizycznym, ale i psychicznym. Według hiszpańskich naukowców ryzyko wystąpienia depresji jest u osób objadających się hamburgerami aż o połowę wyższe niż u osób stosujących zrównoważoną dietę.

Naukowcy z uniwersytetów Nawarry i Las Palmas obserwowali dużą grupę ochotników przez sześć lat. Śledzili ich dietę i styl życia. Na początku badania żaden z 12 tys. uczestników nie cierpiał na depresję. Pod koniec zdiagnozowaną ją u 657 osób.

„Uczestnicy badania, którzy jedli więcej tłuszczów trans, obciążeni są o 48 proc. wyższym ryzykiem depresji” – napisali naukowcy na łamach pisma „PLoS ONE”.

Tłuszcze trans występują w wielu przetworzonych produktach oraz w stałych tłuszczach roślinnych, takich jak np. margaryna. Im więcej ochotnicy spożywali takich produktów, tym bardziej rosło ryzyko depresji – dodaje Almudena Sanchez-Villegas, która brała udział w badaniach.

Jak podkreślają Hiszpanie, te testy przeprowadzono na osobach, które i tak odżywiają się stosunkowo poprawnie – jedzą ryby morskie, stosują oliwę z oliwek, włączają do diety warzywa i owoce. Tłuszcze trans stanowią u nich ok. 0,4 proc. źródła energii.

Reklama
Reklama

– Na tej podstawie sądzimy, że nasze wyniki mają jeszcze większe znaczenie w krajach takich jak Stany Zjednoczone, gdzie te tłuszcze pokrywają ok. 2,5 proc. zapotrzebowania na energię.

Na depresję na całym świecie cierpi co najmniej 150 mln ludzi.

Jesteś tym, co jesz – to powiedzenie kolejny raz potwierdza swoją prawdziwość. Śmieciowe jedzenie – fast foody, przetworzone i tłuste produkty – odbija się nie tylko na zdrowiu fizycznym, ale i psychicznym. Według hiszpańskich naukowców ryzyko wystąpienia depresji jest u osób objadających się hamburgerami aż o połowę wyższe niż u osób stosujących zrównoważoną dietę.

Naukowcy z uniwersytetów Nawarry i Las Palmas obserwowali dużą grupę ochotników przez sześć lat. Śledzili ich dietę i styl życia. Na początku badania żaden z 12 tys. uczestników nie cierpiał na depresję. Pod koniec zdiagnozowaną ją u 657 osób.

Reklama
Nauka
Dlaczego homo sapiens przetrwał, a neandertalczycy nie? Wyniki nowych badań
Nauka
Nowa metoda walki z kłusownictwem. Nosorożcom wstrzyknięto radioaktywne izotopy
Patronat Rzeczpospolitej
Future Frombork Festival. Kosmiczne wizje naukowców i artystów
Nauka
Jedyny w Polsce reaktor jądrowy MARIA wznowi prace
Nauka
Zaskakujący zwrot ewolucji. Ten gatunek odnowił cechy sprzed milionów lat
Materiał Promocyjny
Nie tylko okna. VELUX Polska inwestuje w ludzi, wspólnotę i przyszłość
Reklama
Reklama