Depresja hamburgera - zły nastrój po złym jedzeniu

Tłuste potrawy zwiększają ryzyko zaburzeń psychicznych – wynika z analizy zwyczajów żywieniowych 12 tys. osób

Publikacja: 28.01.2011 23:42

fot. jimbrackett

fot. jimbrackett

Foto: Flickr

Jesteś tym, co jesz – to powiedzenie kolejny raz potwierdza swoją prawdziwość. Śmieciowe jedzenie – fast foody, przetworzone i tłuste produkty – odbija się nie tylko na zdrowiu fizycznym, ale i psychicznym. Według hiszpańskich naukowców ryzyko wystąpienia depresji jest u osób objadających się hamburgerami aż o połowę wyższe niż u osób stosujących zrównoważoną dietę.

Naukowcy z uniwersytetów Nawarry i Las Palmas obserwowali dużą grupę ochotników przez sześć lat. Śledzili ich dietę i styl życia. Na początku badania żaden z 12 tys. uczestników nie cierpiał na depresję. Pod koniec zdiagnozowaną ją u 657 osób.

„Uczestnicy badania, którzy jedli więcej tłuszczów trans, obciążeni są o 48 proc. wyższym ryzykiem depresji” – napisali naukowcy na łamach pisma „PLoS ONE”.

Tłuszcze trans występują w wielu przetworzonych produktach oraz w stałych tłuszczach roślinnych, takich jak np. margaryna. Im więcej ochotnicy spożywali takich produktów, tym bardziej rosło ryzyko depresji – dodaje Almudena Sanchez-Villegas, która brała udział w badaniach.

Jak podkreślają Hiszpanie, te testy przeprowadzono na osobach, które i tak odżywiają się stosunkowo poprawnie – jedzą ryby morskie, stosują oliwę z oliwek, włączają do diety warzywa i owoce. Tłuszcze trans stanowią u nich ok. 0,4 proc. źródła energii.

– Na tej podstawie sądzimy, że nasze wyniki mają jeszcze większe znaczenie w krajach takich jak Stany Zjednoczone, gdzie te tłuszcze pokrywają ok. 2,5 proc. zapotrzebowania na energię.

Na depresję na całym świecie cierpi co najmniej 150 mln ludzi.

Jesteś tym, co jesz – to powiedzenie kolejny raz potwierdza swoją prawdziwość. Śmieciowe jedzenie – fast foody, przetworzone i tłuste produkty – odbija się nie tylko na zdrowiu fizycznym, ale i psychicznym. Według hiszpańskich naukowców ryzyko wystąpienia depresji jest u osób objadających się hamburgerami aż o połowę wyższe niż u osób stosujących zrównoważoną dietę.

Naukowcy z uniwersytetów Nawarry i Las Palmas obserwowali dużą grupę ochotników przez sześć lat. Śledzili ich dietę i styl życia. Na początku badania żaden z 12 tys. uczestników nie cierpiał na depresję. Pod koniec zdiagnozowaną ją u 657 osób.

Materiał Partnera
Czy jest pan/pani za…? Oto, jak sposób zadawania pytań wpływa na odpowiedzi
Materiał Partnera
Wzór na sprawiedliwość. Jak matematyka może usprawnić budżet obywatelski?
Nauka
Naukowcy zaobserwowali „piractwo lodowe” na Antarktydzie. Zachodzi szybciej, niż sądzono
Nauka
Przełomowe odkrycie naukowców dotyczące szpaków. Podważa wcześniejsze twierdzenia
Materiał Promocyjny
Budujemy cyfrową tarczę bezpieczeństwa surowcowego