Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
Aktualizacja: 08.01.2017 20:56 Publikacja: 08.01.2017 14:34
Rozpadlina ma 100 metrów szerokości
Foto: NASA
Z obserwacji lotniczych i satelitarnych wynika, że szczelina w ostatnich miesiącach rośnie. Grozi to oderwaniem masy lodu o powierzchni z grubsza równej powierzchni Zatoki Gdańskiej. Byłaby to jedna z dziesięciu największych odnotowanych gór lodowych w historii. Obecnie tylko kilkadziesiąt kilometrów lodu utrzymuje lodowiec w całości.
Lodowiec szelfowy Larsena składał się z trzech części nazywanych A, B i C. Larsen A (najmniejszy) rozpadł się w styczniu 1995 roku. Później, w lutym 2002 roku, niespodziewanie pękł Larsen B. Największy z nich, Larsen C, pozostaje od tego czasu pod pilną obserwacją. Ma co najmniej 350 metrów grubości.
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
Homo sapiens oraz neandertalczycy są niemal identyczni na poziomie genetycznym. Istnieją jednak różnice, które z...
W RPA opracowano nową metodę walki z kłusownictwem. W rogi nosorożców wstrzyknięto radioaktywne izotopy, które m...
Wkrótce odbędzie się Future Frombork Festival, interdyscyplinarna impreza, która łączy świat nauki i sztuki. W p...
51-letni reaktor jądrowy MARIA, którego głównym zadaniem jest produkcja radiofarmaceutyków, już niebawem – w cią...
Naukowcy z University of California w Riverside i Instytutu Naukowego Weizmanna w Izraelu podzielili się niezwyk...
Wspiera edukację, lokalne społeczności oraz pracowników w ich trudnych życiowych momentach. Od 35 lat duński holding VKR – właściciel marek VELUX oraz spółek siostrzanych konsekwentnie pokazuje, że kapitał społeczny jest tak samo ważny jak kapitał finansowy.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas