Powrót do eko-kartonu

Wystarczyły dwa lata, by w Polsce zmieniono całkowicie opinię o recyklingu kartonów po sokach.

Publikacja: 15.11.2007 19:15

Powrót do eko-kartonu

Foto: Fotorzepa, Marian Zubrzycki

W 2005 r. Ministerstwo Środowiska zniosło obowiązek odzysku tego typu wielomateriałowych opakowań. Stało się to pod naciskiem branży spożywczej, która narzekała na zbyt wysokie koszty recyklingu. Teraz ta sama branża stworzyła organizację Rekarton, która zajmie się – już bez urzędowego przymusu – wspieraniem odzysku opakowań po płynnej żywności.

– To dobre źródło surowca dla przemysłu papierniczego. Poza tym trzeba zadbać o ekologiczny wizerunek branży opakowań – tłumaczy dyrektor generalny Rekartonu Władysław Janikowski.

Rocznie zużywamy 60 tys. ton kartonów po sokach, zupkach, mleku i śmietanie. Rekarton postawił sobie za cel odzyskanie 3 proc. z tej masy. Co roku poziom recyklingu ma rosnąć o 1,5 proc.

Gdyby ponad dwa lata temu prawo nie zostało zmienione, producenci żywności musieliby już teraz odzyskać aż 25 proc. wprowadzonych na rynek wielomateriałowych opakowań. Za niewypełnienie tych zobowiązań groziłyby im kary. Teraz nie muszą się obawiać finansowych restrykcji, nawet jeśli nie uda im się wypełnić dobrowolnie postawionego celu. Możliwe nawet, że go przekroczą.

– Dziwi mnie, dlaczego ministerstwo forsowało przed dwoma laty zmianę ustawy.Takie działanie jest przecież sprzeczne z ochroną środowiska – dziwi się szef Ogólnopolskiej Izby Recyklingu Jerzy Ziaja.

Jego zdaniem branża spożywcza chce głównie poprawić swój wizerunek, bo na zbiórkę i recykling kartonów po płynach przeznacza śmiesznie mało funduszy. Koszt przygotowania do recyklingu tony takich opakowań sięga 1,2 tys. zł, z czego tylko kilka procent finansuje Rekarton. Władysław Janikowski podkreśla, że największy problem jest ze zbiórką zużytych kartonów, a nie z ich recyklingiem. Zebrane kartony są przekazywane m.in. do Mondi Packaging Świecie.

W 2005 r. Ministerstwo Środowiska zniosło obowiązek odzysku tego typu wielomateriałowych opakowań. Stało się to pod naciskiem branży spożywczej, która narzekała na zbyt wysokie koszty recyklingu. Teraz ta sama branża stworzyła organizację Rekarton, która zajmie się – już bez urzędowego przymusu – wspieraniem odzysku opakowań po płynnej żywności.

– To dobre źródło surowca dla przemysłu papierniczego. Poza tym trzeba zadbać o ekologiczny wizerunek branży opakowań – tłumaczy dyrektor generalny Rekartonu Władysław Janikowski.

Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań
Nauka
Północny biegun magnetyczny zmierza w kierunku Rosji. Wpływa na nawigację
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Nauka
Przełomowe ustalenia badaczy. Odkryto życie w najbardziej „niegościnnym” miejscu na Ziemi