Od dawna wiadomo, że "ryba wpływa na wszystko". Wpływa jeszcze bardziej, bo udowodniono, że suplementy oleju rybnego pomagają spowolnić objawy choroby Alzheimera. Ale pomagają też z spowolnieniu spadku zdolności poznawczych, który każdego z nas dotyka z wiekiem. W "Archives of Neurology" znajdziemy wyniki badań trzech grup osób, które raz w tygodniu, dwa razy w tygodniu, a trzecia - rzadko i nieregularnie, jadły rybne posiłki. Pierwsza grupa miała o 13 procent mniejszy spadek zdolności poznawczych, a druga - o 10 w stosunku do osób jadających ryby nieregularnie. Ponadto witamina B12, której bogactwo znajdziemy w rybach, wzmaga ochronę przed chorobą Alzheimera.
Kawa i herbata
Obydwa te napoje robią znacznie więcej, niż budzenie nas rankiem. "Journal of Alzheimer's Disease" publikuje wyniki badań, które polegały na podawaniu kofeiny myszom genetycznie "zaprogramowanym" do zapadnięcia na chorobę Alzheimera. Kofeina albo zapobiegła, albo znacznie spowolniła rozwój tej choroby. Herbata z kolei wpływa na utrzymanie dłużej dobrej pamięci i sprawne przetwarzanie informacji.
Szpinak