Analizując zawartości 27 flakonów z pięciu stanowisk archeologicznych, najstarszych sprzed 3 tys. lat. Dziesięć z nich zawiera ślady aldehydu cynamonowego. Związek ten nadaje cynamonowi jego charakterystyczny smak. Jego ślady to dowód, że w tych naczyniach przyprawa była przechowywana.

Ślady cynamonu z tego czasu naukowcy znaleźli na na Dalekim Wschodzie. Najbliższe Izraela są południowe Indie i Sri Lanka oddalone prawie o tysiące kilometrów. Ślady cynamonu znaleziono także na kontynencie afrykańskim ale pasują one do tych odkrytych we flakonach z Izraela.

„To odkrycie dowodzi że handel przyprawami na dalekie odległości między Dalekim a Bliskim Wschodem miał już miejsce 3 tys. lat temu" piszą badacze w artykule, przygotowanym do druku w wydaniu magazynu „Mediterranean Archaeology and Archaeometry" Chociaż cynamon można kupić dzisiaj w każdym sklepie spożywczym, 3 tys. lat temu, ludzie w krajach Lewantu, musieli brać udział w handlu, który przekraczał granice powszechnie znanego świata.

Handel przyprawami musiał sięgać głębiej w przeszłość i obejmować większe obszary Bliskiego Wschodu, skoro ślady czarnego pieprzu z Indii znaleziono w mumii faraona Ramzesa II, który żył ponad 3200 lat temu.

Flakony, które zawierały ślady cynamonu zostały wykonane w północnej części wybrzeża Izraela, które wtedy było zamieszkiwane przez Fenicjan. Miały grube ścianki i wąski otwór. Były przeznaczone do przechowywani cennych płynów. Pojemniki zostały znalezione w miejscach, takich jak skarbce i magazyny świątynne.

Ayelet Gilboa, z Uniwersytetu w Hajfie, wyjaśnia że prawdopodobnie kora z drzewa cynamonowego była sprowadzona z Dalekiego Wschodu, w postaci suchej, a kiedy dotarła do Fenicji, mieszano ją z jakimś płynem i umieszczono w naczyniach. Potem flakony były rozsyłane po całym kraju Fenicjan a także do sąsiadów np. Filistynów — (dzisiaj to południowo-zachodni Izraelu) oraz na Cypr.

— Cynamon z tych naczyń smakowałby mniej więcej tak samo jak dzisiaj — powiedział Dvory Namdar, badacz z Instytutu Weizmanna.

Według izraelskich naukowców cynamon mógł być mieszany z winem. Flakony, gdzie znaleziono ślady cynamonu były dość małe, a wino było przechowywane w większych naczyniach.

„Jeśli było mieszane z winem w większych naczyniach było to chyba najstarsze wino aromatyzowane" uważają naukowcy.

Autopromocja
Od 29.10 w "Rzeczpospolitej" i "Parkiecie"

Wszystko o zrównoważonym rozwoju i pozafinansowym raportowaniu spółek

Sprawdź szczegóły

Cynamon dziś jest jedną z przypraw dodawaną do wina grzanego.