Niższe osoby są bardziej narażone na cukrzycę

Badania wykazały, że osoby o niższym wzroście są bardziej zagrożone zachorowaniem na cukrzycę typu 2.

Aktualizacja: 10.09.2019 10:31 Publikacja: 10.09.2019 10:19

Niższe osoby są bardziej narażone na cukrzycę

Foto: Pixabay

Każde dodatkowe 10 centymetrów wzrostu przekłada się na 41 proc. mniejsze ryzyko zachorowania u mężczyzn i 33 proc. mniejsze u kobiet - wynika z badań opublikowanych w magazynie medycznym "Diabetologia".

Autorzy badania twierdzą, że większe ryzyko u osób o niższym wzroście jest prawdopodobnie związane z wyższą zawartością tłuszczu w wątrobie oraz większą liczbą czynników ryzyka wystąpienia chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy.

Stwierdzono także, że wrażliwość na insulinę i funkcjonowanie specjalnych komórek trzustki wydzielających hormon są lepsze u osób o wyższym wzroście.

Analiza opiera się na badaniach medycznych przeprowadzonych wśród ponad 16 tys. kobiet i prawie 11 tys. mężczyzn - w wieku od 40 do 65 lat - w Poczdamie, w Niemczech w latach 1994-1998.

- Obserwacja potwierdzają, że wzrost jest przydatnym wskaźnikiem ryzyka cukrzycy - podsumowali autorzy. 

Z danych Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej wynika, że na świecie 420 mln osób choruje na cukrzyce. Do 2045 roku liczba ta może wzrosnąć do 629 mln.

Każde dodatkowe 10 centymetrów wzrostu przekłada się na 41 proc. mniejsze ryzyko zachorowania u mężczyzn i 33 proc. mniejsze u kobiet - wynika z badań opublikowanych w magazynie medycznym "Diabetologia".

Autorzy badania twierdzą, że większe ryzyko u osób o niższym wzroście jest prawdopodobnie związane z wyższą zawartością tłuszczu w wątrobie oraz większą liczbą czynników ryzyka wystąpienia chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Nauka
Czy mała syrenka musi być biała?
Nauka
Nie tylko niesporczaki mają moc
Nauka
Kto przetrwa wojnę atomową? Mocarstwa budują swoje "Arki Noego"
Nauka
Czy wojna nuklearna zniszczy cała cywilizację?
Nauka
Niesporczaki pomogą nam zachować młodość? „Klucz do zahamowania procesu starzenia”