Jaja, które chronią przed nowotworem

Nad żywnością prozdrowotną pracują naukowcy z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Badania wskazują, że zawarte w jaju substancje hamują rozwój komórek nowotworowych, nie szkodząc zdrowym tkankom.

Aktualizacja: 25.01.2017 15:04 Publikacja: 25.01.2017 13:57

Zawarte w jajku substancje hamują rozwój komórek nowotworowych

Zawarte w jajku substancje hamują rozwój komórek nowotworowych

Foto: 123RF

Jaja kur karmionych paszą zawierającą sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA) zmniejszą ryzyko zachorowania na nowotwory. - Chodzi o wytworzenie produktu zmodyfikowanego, ale nie przy pomocy biologii molekularnej, jak to dzieje się w przypadku GMO, tylko na drodze żywieniowej. Aby otrzymać wzbogacone jajo, podajemy kurom paszę z dodatkiem CLA. Następnie kura znosi jajka, które mają zmieniony profil kwasów tłuszczowych w porównaniu do normalnych jaj. Spożywając je możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory - wyjaśnia Dominik Domagała z Wydziału Technologii Żywności.

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Nauka
W organizmach delfinów znaleziono uzależniający fentanyl
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Nauka
Północny biegun magnetyczny zmierza w kierunku Rosji. Wpływa na nawigację