Jaja, które chronią przed nowotworem

Nad żywnością prozdrowotną pracują naukowcy z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Badania wskazują, że zawarte w jaju substancje hamują rozwój komórek nowotworowych, nie szkodząc zdrowym tkankom.

Aktualizacja: 25.01.2017 15:04 Publikacja: 25.01.2017 13:57

Zawarte w jajku substancje hamują rozwój komórek nowotworowych

Zawarte w jajku substancje hamują rozwój komórek nowotworowych

Foto: 123RF

Jaja kur karmionych paszą zawierającą sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA) zmniejszą ryzyko zachorowania na nowotwory. - Chodzi o wytworzenie produktu zmodyfikowanego, ale nie przy pomocy biologii molekularnej, jak to dzieje się w przypadku GMO, tylko na drodze żywieniowej. Aby otrzymać wzbogacone jajo, podajemy kurom paszę z dodatkiem CLA. Następnie kura znosi jajka, które mają zmieniony profil kwasów tłuszczowych w porównaniu do normalnych jaj. Spożywając je możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory - wyjaśnia Dominik Domagała z Wydziału Technologii Żywności.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Nauka
Zaskakujący zwrot ewolucji. Ten gatunek odnowił cechy sprzed milionów lat
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Nauka
Przełomowe odkrycie naukowców. Zmienia nasz obraz neandertalczyków
Nauka
Magma rozrywa kontynent afrykański? Przełomowe badania naukowców
Nauka
Alkohol, nikotyna, narkotyki wyzwaniem dla zdrowia publicznego. Między wolnością a reglamentacją
Nauka
Naukowcy testują nowy sposób walki z superbakteriami. Skład tabletek może zaskoczyć
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama