Przepis na curry ze szpinakiem i soczewicą

W związku ze zbliżającą się premierą filmu „Smak curry" prezentujemy przepisy kuchni hinduskiej pochodzące z blogów kulinarnych.

Publikacja: 03.02.2014 12:19

"Smak curry"

"Smak curry"

Foto: GutekFilm

CURRY ZE SZPINAKIEM I CIECIERZYCĄ

1 szklanka ziaren ciecierzycy

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 kawałek korzenia imbiru wielkości kciuka

2 łyżki oleju

4 łyżeczki przyprawy curry (dobrej jakości)

2 łyżeczki przyprawy colombo (do kupienia w Kuchniach świata)

1 łyżeczka utłuczonych w moździerzu ziaren kolendry, kuminu, gorczycy, kopru włoskiego

1 puszka mleka kokosowego

4 łyżki ziaren czerwonej soczewicy

1 opakowanie (250g) liści młodego szpinaku (baby) sól pieprz

Ciecierzycę namoczyć na noc i na drugi dzień ugotować prawie do miękkości. Cebulę, czosnek i imbir zmiksować z odrobiną wody na gładką pastę. Na patelni rozgrzać olej, dodać przyprawy i smażyć 2 minuty, ciągle mieszając. Dodać zmiksowaną pastę i smażyć kolejną minutę. Dodać mleko kokosowe, czerwoną soczewicę i ciecierzycę i gotować 10 minut (soczewica nie może się rozpaść). Dodać całe liście szpinaku, wymieszać i gotować kolejne 10 minut. Doprawić solą i pieprzem i podać z ugotowanym ryżem.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Around the kitchen table: http://table-table.blogspot.ch

Link do przepisu - table-table.blogspot.com

„Smak curry" w kinach od 14 lutego.

Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Kultura
Meksyk, śmierć i literatura. Rozmowa z Tomaszem Pindlem
Kultura
Dzień Dziecka w Muzeum Gazowni Warszawskiej
Kultura
Kultura designu w dobie kryzysu klimatycznego
Kultura
Noc Muzeów 2025. W Krakowie już w piątek, w innych miastach tradycyjnie w sobotę