CURRY ZE SZPINAKIEM I CIECIERZYCĄ
1 szklanka ziaren ciecierzycy
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 kawałek korzenia imbiru wielkości kciuka
Aktualizacja: 03.02.2014 12:19 Publikacja: 03.02.2014 12:19
"Smak curry"
Foto: GutekFilm
CURRY ZE SZPINAKIEM I CIECIERZYCĄ
1 szklanka ziaren ciecierzycy
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 kawałek korzenia imbiru wielkości kciuka
2 łyżki oleju
4 łyżeczki przyprawy curry (dobrej jakości)
2 łyżeczki przyprawy colombo (do kupienia w Kuchniach świata)
1 łyżeczka utłuczonych w moździerzu ziaren kolendry, kuminu, gorczycy, kopru włoskiego
1 puszka mleka kokosowego
4 łyżki ziaren czerwonej soczewicy
1 opakowanie (250g) liści młodego szpinaku (baby) sól pieprz
Ciecierzycę namoczyć na noc i na drugi dzień ugotować prawie do miękkości. Cebulę, czosnek i imbir zmiksować z odrobiną wody na gładką pastę. Na patelni rozgrzać olej, dodać przyprawy i smażyć 2 minuty, ciągle mieszając. Dodać zmiksowaną pastę i smażyć kolejną minutę. Dodać mleko kokosowe, czerwoną soczewicę i ciecierzycę i gotować 10 minut (soczewica nie może się rozpaść). Dodać całe liście szpinaku, wymieszać i gotować kolejne 10 minut. Doprawić solą i pieprzem i podać z ugotowanym ryżem.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Around the kitchen table: http://table-table.blogspot.ch
Link do przepisu - table-table.blogspot.com
„Smak curry" w kinach od 14 lutego.
© Licencja na publikację
© ℗ Wszystkie prawa zastrzeżone
Źródło: materiały prasowe
CURRY ZE SZPINAKIEM I CIECIERZYCĄ
1 szklanka ziaren ciecierzycy
Książka „Kocham, Freddie. Sekretne życie i miłość Freddiego Mercury’ego" oparta na intymnych dziennikach muzyka...
Warszawa Hotel Art Fair, odbywające się w stolicy 6-7 września, to czwarta edycja niekonwencjonalnych targów szt...
W nowym odcinku podcastu Rzecz o książkach Kristina Sabaliauskaitė opowiada o swojej powieści „Cesarzowa Piotra”...
Sens powrotów do filmów mistrzów widzę w zbliżeniu się do nich dzisiaj i pokazaniu ludziom, jak ich kino jest od...
Warszawa po raz kolejny stanie się sceną dla jednego z najważniejszych wydarzeń końcówki lata. XXII Festiwal Kul...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas