CURRY ZE SZPINAKIEM I CIECIERZYCĄ

1 szklanka ziaren ciecierzycy

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 kawałek korzenia imbiru wielkości kciuka

2 łyżki oleju

4 łyżeczki przyprawy curry (dobrej jakości)

2 łyżeczki przyprawy colombo (do kupienia w Kuchniach świata)

1 łyżeczka utłuczonych w moździerzu ziaren kolendry, kuminu, gorczycy, kopru włoskiego

Autopromocja
Nowość!

Trzy dostępy do treści rp.pl w ramach jednej prenumeraty

ZAMÓW TERAZ

1 puszka mleka kokosowego

4 łyżki ziaren czerwonej soczewicy

1 opakowanie (250g) liści młodego szpinaku (baby) sól pieprz

Ciecierzycę namoczyć na noc i na drugi dzień ugotować prawie do miękkości. Cebulę, czosnek i imbir zmiksować z odrobiną wody na gładką pastę. Na patelni rozgrzać olej, dodać przyprawy i smażyć 2 minuty, ciągle mieszając. Dodać zmiksowaną pastę i smażyć kolejną minutę. Dodać mleko kokosowe, czerwoną soczewicę i ciecierzycę i gotować 10 minut (soczewica nie może się rozpaść). Dodać całe liście szpinaku, wymieszać i gotować kolejne 10 minut. Doprawić solą i pieprzem i podać z ugotowanym ryżem.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Around the kitchen table: http://table-table.blogspot.ch

Link do przepisu - table-table.blogspot.com

„Smak curry" w kinach od 14 lutego.