Wjeżdża pizza, cała na biało. Brytyjskie pizzerie mają problem: brak pomidorów

Brytyjskie sklepy mierzą się z brakami owoców czy warzyw. Wśród najbardziej deficytowych produktów są obecnie pomidory. Pizzerie, dla których to niezwykle ważny składnik, starają się dostosować do sytuacji modyfikując swoje menu – pisze „Guardian”.

Publikacja: 27.02.2023 15:17

Pizzerie w Wielkiej Brytanii próbują sobie radzić dostosowując menu, w którym pojawiają się pizze cz

Pizzerie w Wielkiej Brytanii próbują sobie radzić dostosowując menu, w którym pojawiają się pizze czy makarony z sosem bez pomidorów.

Foto: Cathal Mac an Bheatha

W Wielkiej Brytanii na sklepowych półkach brakuje świeżych warzyw i owoców. Sytuacja jest na tyle trudna, że część sklepów zdecydowała się na ograniczenie ich sprzedaży. Powodem problemów jest chłodna zima na południu Hiszpanii i w Maroko, skąd Wielka Brytania importuje owoce i warzywa.

W sprawnym transporcie z Maroka do Europy nie pomagają sztormy na Morzu Śródziemnym oraz zmniejszone uprawy w szklarniach w Holandii, gdzie rolnicy ograniczyli produkcję ze względu na wysokie ceny energii. Taki sam problem mają także producenci szklarniowi na Wyspach.

Pozostało 83% artykułu

Dostęp do artykułu wymaga aktywnej subskrypcji!

Kontynuuj czytanie tego artykułu w ramach subskrypcji rp.pl

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Kuchnia
Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź