Zaledwie 2 proc. żywności kupowanej w Unii Europejskiej stanowią certyfikowane produkty ekologiczne. Komisja Europejska chce udoskonalić unijne przepisy w sprawie żywności ekologicznej i sprawić, by zainteresowanie nią wśród konsumentów wzrosło. W tym celu zostały uruchomione konsultacje online, które mają pomóc Komisji podjąć decyzje co do zmiany przepisów.

W ramach konsultacji można przesłać swoje propozycje m.in. dotyczące uproszczenia ram prawnych, przy jednoczesnym zagwarantowaniu, że nie staną się one łagodniejsze, a produkty ekologiczne promowane będą poprzez odpowiednie etykietowanie (od lipca zeszłego roku stosowanie europejskiego logo na wszystkich produktach ekologicznych wytwarzanych w Unii jest obowiązkowe).

Poddany konsultacjom jest problem żywności genetycznie modyfikowanej (GMO) i zagwarantowania, że nie trafi ona do łańcucha żywności ekologicznej. Obecnie, zgodnie z prawem unijnym, produkty GMO są zabronione w produkcji ekologicznej. Inne tematy konsultacji to aktualizacja planu działania Komisji Europejskiej na rzecz rozwoju rolnictwa ekologicznego z 2004 r., wzmocnienie kontroli w celu zapobiegania nadużyciom finansowym, a także usunięcie niedociągnięć z obowiązujących przepisów dotyczących importu.

Propozycje zmian można przesyłać do 10 kwietnia tego roku. Na podstawie wyników konsultacji Komisja Europejska zamierza do końca roku przygotować i przedstawić propozycje dotyczące zmiany przepisów.