Moda na Halloween, straty milionów dyń

Święto upowszechnia się, a jednym z jego symboli jest dynia. Niestety większość zostanie wykorzystanych tylko jako ozdoba i trafi później do śmieci

Publikacja: 30.10.2022 07:14

Moda na Halloween, straty milionów dyń

Foto: AdobeStock

Halloween upowszechnia się także w Polsce, choć oczywiście wciąż daleko do skali z państw anglosaskich, niemniej widać to po produkcji dyń.

Według danych GUS wciąż ich udział w produkcji warzyw rośnie lawinowo. Z badań Eurostatu wynika, iż w 2021 r. w Polsce uprawiano dynię na powierzchni ok. 4 tys. hektarów. W 2020 r. w całej UE na takie uprawy przeznaczono 31 tys. hektarów, a zebrano z nich łącznie 760 tys. ton. Unijnym liderem pod tym względem jest Polska, gdzie produkcja dyń wyniosła w 2020 r. 163,9 tys. ton - to 20 proc. unijnej produkcji. Kolejne miejsce zajmuje Hiszpania, wyprzedzająca Francję.

Czytaj więcej

Lotniska, na których straszy

Polskie dynie trafiają na eksport, ale i na stoły co widać nie tylko w sezonie na Halloween. W sklepach są stałych elementem oferty, a najwięcej pojawia się ich właśnie w październiku. Dania z dyni są popularne wśród osób unikających lub zupełnie nie jedzących mięsa, wiec rynek będzie dalej rosnąć. - Polacy na Halloween najczęściej kupują dynię konsumpcyjną. Warto wybierać jednak dynię pastewną lub ozdobną, które nie są żywnością, więc nie przyczyniamy się do jej marnotrawstwa. Albo kupić tę hodowaną na pestki, tzw. dynię oleistą – ma ona mniej miąższu, więc mniej później wyrzucimy - mówi dr inż. Sylwia Łaba, ekspertka Instytutu Ochrony Środowiska - Państwowego Instytutu Badawczego.

Czytaj więcej

Miliony ton żywności wciąz lądują na smietnikach

Podczas Halloween tylko w Wielkiej Brytanii marnowanych jest ok. 8 mln dyń, a roczna produkcja wynosi 10 mln sztuk. Z badania przeprowadzonego przez Hubbub i Knorr wynika, że 40 proc. brytyjskich konsumentów kupuje dynie tylko do rzeźbienia, a 60 proc. z nich nie wykorzystuje później dyni i ją wyrzuca. Podobnie jest w Stanach Zjednoczonych, gdzie większość z produkowanych rocznie 900 tys. ton dyni zostanie zniszczona, zamiast być wykorzystana jako żywność lub przeznaczona np. na paszę dla zwierząt.

Według Departamentu Energii Stanów Zjednoczonych dynie, które trafią na wysypisko, ulegają rozkładowi, emitując metan – gaz cieplarniany równie groźny dla środowiska, jak dwutlenek węgla.

Halloween upowszechnia się także w Polsce, choć oczywiście wciąż daleko do skali z państw anglosaskich, niemniej widać to po produkcji dyń.

Według danych GUS wciąż ich udział w produkcji warzyw rośnie lawinowo. Z badań Eurostatu wynika, iż w 2021 r. w Polsce uprawiano dynię na powierzchni ok. 4 tys. hektarów. W 2020 r. w całej UE na takie uprawy przeznaczono 31 tys. hektarów, a zebrano z nich łącznie 760 tys. ton. Unijnym liderem pod tym względem jest Polska, gdzie produkcja dyń wyniosła w 2020 r. 163,9 tys. ton - to 20 proc. unijnej produkcji. Kolejne miejsce zajmuje Hiszpania, wyprzedzająca Francję.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Handel
Ukraina liberalizuje politykę walutową
Handel
Bez alkoholu nie ma w Polsce grilla
Handel
Polacy coraz chętniej kupują używane produkty. Które firmy już to zauważyły?
Handel
Rząd Orbana skarży sieć sklepów. Uważa, że został zniesławiony
Handel
W niedzielę, 28 kwietnia, sklepy otwarte. Okazja do zaopatrzenia się na majówkę