Reklama

Jak zaoszczędzić na żywności? Po pierwsze, nie marnować

Marnotrawienie żywności to problem ogólnoświatowy. Dotyka też Polskę. Szczególnie wyraźnie widać to w okresie świąt.

Publikacja: 15.12.2022 03:00

Jak zaoszczędzić na żywności? Po pierwsze, nie marnować

Foto: Adobe Stock

W Polsce rocznie marnuje się ok. 5 mln ton żywności. Choć dzieje się to na różnych etapach – począwszy od produkcji, poprzez przetwórstwo i dystrybucję, to jednak najwięcej jedzenia marnują sami konsumenci. Mimo pozytywnych zmian, do których przyczyniła się pandemia, ciągle odkrywamy, że w naszych lodówkach znajduje się za dużo żywności. Jest to szczególnie widoczne w okresie świątecznym, kiedy ilość wyrzucanego jedzenia rośnie.

W związku z tym Federacja Polskich Banków Żywności i platforma Shopee przygotowały przedświąteczny poradnik, który ma pomóc zaplanować zakupy, przygotować się do rozdania nadmiarowego jedzenia i w efekcie ograniczenia skali marnotrawstwa. Radzą, by podejść do tego w dziewięciu krokach.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Gospodarka
Caracas przestraszyło się amerykańskiej inwazji
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Gospodarka
Niemcy naciskają na sięgnięcie po pieniądze Rosji. „Aby zakończyć wojnę, nie przedłużyć”
Gospodarka
Prognozy MFW: Polska najszybciej rozwijającą się dużą gospodarką Unii Europejskiej
Gospodarka
Ministrowie podzielili się nadzorem nad 110 spółkami z udziałem Skarbu Państwa
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Gospodarka
Ukraiński minister: Powinniście inwestować w nowoczesne uzbrojenie
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama