Jak zaoszczędzić na żywności? Po pierwsze, nie marnować

Marnotrawienie żywności to problem ogólnoświatowy. Dotyka też Polskę. Szczególnie wyraźnie widać to w okresie świąt.

Publikacja: 15.12.2022 03:00

Jak zaoszczędzić na żywności? Po pierwsze, nie marnować

Foto: Adobe Stock

W Polsce rocznie marnuje się ok. 5 mln ton żywności. Choć dzieje się to na różnych etapach – począwszy od produkcji, poprzez przetwórstwo i dystrybucję, to jednak najwięcej jedzenia marnują sami konsumenci. Mimo pozytywnych zmian, do których przyczyniła się pandemia, ciągle odkrywamy, że w naszych lodówkach znajduje się za dużo żywności. Jest to szczególnie widoczne w okresie świątecznym, kiedy ilość wyrzucanego jedzenia rośnie.

W związku z tym Federacja Polskich Banków Żywności i platforma Shopee przygotowały przedświąteczny poradnik, który ma pomóc zaplanować zakupy, przygotować się do rozdania nadmiarowego jedzenia i w efekcie ograniczenia skali marnotrawstwa. Radzą, by podejść do tego w dziewięciu krokach.

Pozostało 86% artykułu

Spraw sobie prezent.
Dostęp do rp.pl do 50% taniej!

Kontynuuj czytanie tego artykułu w ramach subskrypcji rp.pl

Otrzymasz dostęp do serwisu rp.pl, w tym artykułów z "Rzeczpospolitej"
i weekendowego magazynu Plus Minus.

Gospodarka
93 procent Rosjan boi się 2024 roku. Czego najbardziej się obawiają?
Gospodarka
Greenpeace: złote algi trafiły do Wisły. Grozi jej powtórka z katastrofy Odry
Gospodarka
Najdroższe i najtańsze do życia miasta świata. Nowy ranking
Gospodarka
Co czwarta firma traci zaufanie do partnera biznesowego
Gospodarka
Wopke Hoekstra, komisarz UE: Czerwone linie dla planety
Materiał Promocyjny
Razem dla Planety, czyli chemia dla zrównoważonej przyszłości