Gastronomia nie chce czekać do 29 maja

Zapowiedź częściowego otwarcia sektora po wielu miesiącach to dla firm za mało. Naciskają na obiecane dofinansowanie posiłków dla pracowników.

Popularny barwnik spożywczy musi zniknąć. Nie jest bezpieczny

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał, że popularny barwnik spozywczy dwutlenek tytanu (E171) nie jest już uważany za bezpieczny dodate...

Rosną ceny żywności na świecie

Indeks cen żywności liczony przez FAO (Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa) wzrósł w kwietniu do 120,9 pkt, czyli najwyższego pozi...

Unia Europejska: Larwy chrząszcza to już jedzenie

Rada UE podjęła decyzję o wpisaniu larwy chrząszcza mącznika młynarka (Tenebrio molitor) do katalogu produktów "nowej żywności". Suszone żółte robaki mogą...

Prezes koncernu mleczarskiego stracił stanowisko. Twierdził, że jogurt zapobiega Covid-19

Prezes południowokoreańskiego koncernu mleczarskiego Namyang Dairy Products, podał się do dymisji. Firma wywołała burzę medialną i skandal po tym, jak w re...

Francuzi otwierają restauracje. Pracownicy pilnie poszukiwani

Plany otwarcia granic Unii Europejskiej na lato dają nadzieję wszystkim branżom związanym z turystyką. Francuzi właśnie mogą otwierać restauracje i hotele.

Wino z kartonów i puszek podbija także Polskę

Sprzedaż win w takich nietypowych opakowaniach znacząco rośnie. Ale barierą wciąż jest przekonanie, iż w kartonie czy puszce lądują trunki najgorszej jakości.

Żabka potwierdza nową markę. Plant Hunter już w sklepach

Od dzisiaj w sklepach sieci pojawia się nowa marka Plant Hunter z roślinnymi alternatywami mięsa czy nabiału.

Ograniczenia w pandemii wzmocniły sklepy spożywcze na świecie

Światowy sektor sklepów spożywczych osiągnął w 2020 r. rekordowy wzrost o 10 proc., bo ograniczenia związane z pandemią sprawiły, że ludzie więcej gotowali...

Francuzi w pandemii piją więcej alkoholu

Bary i restauracje we Francji są zamknięte od końca października, zwiększyło się więc spożycie alkoholi we francuskich domach. W I kwartale wzrost był dwuc...

Reklama
Reklama

Węgrzy otwierają restauracje

Od soboty węgierskie władze zezwoliły na ponowne otwarcie ogródków restauracyjnych. W najbliższych dniach premier Viktor Orban zapowiada kolejne poluzowani...

Mieszkańcy Kalifornii bez wody mineralnej Nestlé

Kalifornijski urząd kontroli zasobów wody (WRCB) polecił szwajcarskiej firmie Nestlé wstrzymać pobór źródlanej wody w parku narodowym San Bernardino Nation...

Oligarcha zarobi na sprzedaży wody z Bajkału

Oligarcha, którego fabryka omal nie zniszczyła unikalnej przyrody Bajkału, teraz będzie się bogacił na sprzedaży wody z jeziora. Chętnych nie zabraknie. Ca...

Bruksela ugina się pod lobbingiem mleczarzy

Parlament Europejski ma głosować kolejną poprawkę znacząco utrudniającą produkcję, jak i sprzedaż roślinnych alternatyw dla nabiału.

McDonald’s wprowadza w Polsce wegetariańskie burgery

Veggie Burger od 21 kwietnia dostępny jest we wszystkich restauracjach McDonald’s w kraju w stałej ofercie. To kolejna sieć mocno reagująca na bezmięsny tr...

Francuzi liczą straty po niszczycielskich przymrozkach

4 mld euro wynoszą wstępne straty fali przymrozków we Francji w winnicach i w sadach, najbardziej dotkniętych kaprysem pogody — podał dziennik „Le Parisien”.

Hakerzy zaatakowali sieć Sfinks Polska. Wykradzione dane

Sfinks Polska, właściciel takich znanych sieci jak Sphinx, Chłopskie Jadło i Piwiarnia, został zaatakowany przez cyberprzestępców.

Polacy nie rzucili się na obiady ze słoika czy puszki

Choć zamknięcie w domach sprzyjało kupowaniu posiłków na wynos, to rynek dań gotowych w 2020 r. wzrósł tylko o 6 proc. Jednak ich popularność nadal rośnie.

Zbliża się zakaz chowu w klatkach

Europejska inicjatywa obywatelska w tej sprawie ma duże szanse na poparcie przez Brukselę.

Anna Cieślak-Wróblewska: Dylematy nie dla jaj

Co wybierzemy: mięso tanie czy etyczne w produkcji? Podczas codziennych wyborów kierujemy się kompasem moralnym czy zasobnością portfela?

Reklama
Reklama