Ceny masła mocno w górę. Niestety, będzie jeszcze gorzej

Od początku roku ceny masła poszły w górę o blisko 70 proc. – Taniej nie będzie, po okresowym wyhamowaniu masło dalej będzie drożeć – słyszymy od jednego z producentów.

Publikacja: 01.12.2021 21:00

Ceny masła mocno w górę. Niestety, będzie jeszcze gorzej

Foto: Adobe Stock

Żywność na świecie drożeje niemal nieprzerwanie od kilkunastu miesięcy. Jej ceny w wielu przypadkach zbliżają się do rekordów. Wyznaczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen żywności sięgnął w październiku 133,2 pkt. W stosunku do września poszedł w górę o 3,9 pkt, czyli o 3 proc. W porównaniu z październikiem 2020 r. wzrósł aż o 31,8 pkt, czyli o 31,3 proc. Znalazł się na najwyższym poziomie od lipca 2011 r.

Światowe zwyżki cen nie omijają też produktów mlecznych. W październiku ich subindeks wyznaczany przez FAO sięgnął 120,7 pkt, co oznacza wzrost o 2,6 pkt (2,2 proc.) od września i o 16,2 pkt (15,5 proc.) w ciągu roku. W październiku międzynarodowe notowania cen masła, odtłuszczonego mleka w proszku i pełnego mleka w proszku gwałtownie wzrosły drugi miesiąc z rzędu za sprawą silnego globalnego popytu. Do wzrostu cen przyczyniły się też niskie dostawy mleka i niskie jego zapasy w Europie oraz słabszy niż przewidywano początek nowego sezonu produkcji mleka w Oceanii.

Silne wzrost cen produktów mleczarskich widać też w Polsce. Szczególnie mocno dotyka to cen masła. Jeszcze kilka tygodni temu kostkę można było kupić za około 5 zł, a na promocjach nawet taniej. Dziś za masło płacimy 7–8 zł i więcej. Tylko sporadycznie można je kupić nieco taniej. Znów, jak kilka lat temu, przy poprzedniej maślanej drożyźnie, zaczęły się już pojawiać w sklepach kostki masła o wadze niższej od tradycyjnych 200 g (np. 170 g), dzięki czemu ich cena jest nieco niższa. Na popularności zyskują też produkty o niższej zawartości tłuszczu i margaryny.

Czytaj więcej

Żywność jest droga, ale będzie jeszcze droższa

Zmiany cen masła doskonale widać w danych gromadzonych przez Ministerstwo Rolnictwa. Wynika z nich m.in., że masło konfekcjonowane w hurcie zdrożało, tylko w tygodniu między 15 a 21 listopada, o 3,5 proc. W ciągu miesiąca jego cena poszła w górę o 12,9 proc. Jednak skalę problemu widać, gdy obecną cenę porówna się z tą z początku roku. Tu wzrost przekracza 67 proc.

Niestety, nie mamy dobrych wieści dla konsumentów. – Przyczyn wzrostu cen masła jest wiele, natomiast ta podstawowa to fakt, że przez długi czas jego cena była zbyt niska w stosunku do kosztu wytworzenia. Galopująca inflacja zadecydowała o rosnących kosztach pozyskania i przetworzenia surowca, materiałów opakowaniowych oraz dystrybucji. Jednocześnie popyt na tłuszcz mleczny na rynkach światowych rośnie, natomiast produkcja mleka w wielu krajach się koryguje, często z powodu braku rentowności u rolników producentów mleka – mówi „Rzeczpospolitej" Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu SM Mlekpol. – Według naszych przewidywań ceny masła nie będą spadać, ostatnio zaobserwowany wzrost może jedynie okresowo zahamować.

Złych wiadomości z rynku produktów rolno-spożywczych jest więcej. Masło to niejedyny produkt, którego ceny od początku roku wzrosły o kilkadziesiąt procent. I tak olej rzepakowy w hurcie jest dziś o 75,6 proc. droższy niż przed rokiem (tylko miedzy 14 a 21 listopada zdrożał o 13,5 proc.). Cena mąki pszennej (typ 450 paczkowana) poszła w ciągu roku w górę o 33,8 proc., mąki pszennej piekarniczej (typ 500 w workach) o 52,2 proc., żytniej zaś piekarniczej (typ 580 w workach) o 63,4 proc. Średnie ceny sprzedaży jaj spożywczych z chowu klatkowego są dziś o 20,2 proc. (L) i 27,6 proc. (M) wyższe niż rok wcześniej.

Czytaj więcej

Olej rzepakowy coraz droższy. Drastyczne ceny nawet w dyskontach

Żywność na świecie drożeje niemal nieprzerwanie od kilkunastu miesięcy. Jej ceny w wielu przypadkach zbliżają się do rekordów. Wyznaczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen żywności sięgnął w październiku 133,2 pkt. W stosunku do września poszedł w górę o 3,9 pkt, czyli o 3 proc. W porównaniu z październikiem 2020 r. wzrósł aż o 31,8 pkt, czyli o 31,3 proc. Znalazł się na najwyższym poziomie od lipca 2011 r.

Pozostało 88% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Koreańskie zupki za ostre? Mają zniknąć ze sklepów bo są „groźne dla dzieci”
Przemysł spożywczy
Producent bananów Chiquita zapłaci miliony za wspieranie grupy terrorystycznej
Przemysł spożywczy
Żywność z Rosji i Białorusi nie wjedzie na Litwę. Długa lista zakazanych produktów
Przemysł spożywczy
Jasny punkt w wojennej gospodarce Ukrainy. Te firmy zarabiają lepiej niż przed inwazją
Materiał Promocyjny
Jaki jest proces tworzenia banku cyfrowego i jakie czynniki są kluczowe dla jego sukcesu?
Przemysł spożywczy
Polska fabryka dań gotowych przechodzi z amerykańskich rąk do francuskich
Przemysł spożywczy
Gorzka rozprawa ze strajkującymi w fabryce cukru