Bacardi przegrywa z Kubą walkę o Havana Club

Trwa sądowy spór Bacardi z rządem Kuby o prawo do marki Havana Club. Sąd w Wirginii przychylił się do wniosku biura znaków towarowych USA oraz Cubaexportu...

Owady w pieczywie mogą przestać być skandalem. Bruksela legalizuje larwy mącznika

Owady trafią legalnie do pieczywa. Komisja Europejska zatwierdziła stosowanie sproszkowanych larw mącznika młynarka jako składnika żywności, w tym pieczywa...

Jemy coraz więcej miodu, potrzebny import z Ukrainy. Dane Polskiej Izby Miodu

Coraz chętniej sięgamy po miód, zwłaszcza zimą – wynika z danych Polskiej Izby Miodu (PIM). W 2023 roku statystyczny Polak zjadł średnio 1 kg tego produktu...

Szampan mniej popularny na świecie, ale koniak nadal w modzie

Sprzedaż szampana zmalała w 2024 r. o 2 proc. we Francji i o 10,8 proc. na świecie, ale udało się utrzymać poziom eksportu koniaku (166 mln butelek) mimo k...

Kolejne trunki w wersji bezalkoholowej?

Polscy producenci fermentowanych napojów winiarskich, m.in. cydrów, win owocowych i miodów pitnych, apelują o zmianę prawa. Obecnie nie mogą legalnie zaofe...

To będzie hit. Oreo stworzyło limitowaną serię ciastek z Post Malone

Oreo i popularny piosenkarz i producent muzyczny Post Malone wspólnie stworzyli limitowaną edycję ciasteczek z niezwykłym nadzieniem. Do sklepów trafi już...

Maleje sprzedaż szampana, bo nie ma czego świętować

„Wysyłka szampana w 2024 r. zakończyła się niejednoznacznym wynikiem” – stwierdził ostrożnie Komitet Szampana, branżowa organizacja. „Po lekkim wzroście o...

Masło jest wciąż drogie i może być droższe. A promocji ubyło

W końcówce roku masło drożało nawet o ponad 30 proc. Może to być efekt tego, że aż o 12,5 proc. spadła liczba promocji akurat na ten produkt, mimo że cały...

Grozi nam tanie mięso. Polska boi się jego zalewu z Niemiec

Polscy producenci mięsa boją się napływu taniego mięsa z Niemiec – alarmują największe polskie związki branżowe. Niemcy, drugi co do wielkości producent mi...

Koniec kryzysu w gastronomii i rekordowe zwyżki. Gdzie najchętniej jadają Polacy?

Rosną wszystkie sektory rynku gastronomicznego, choć najszybciej przybywa punktów mobilnych, jak np. food trucki. Ogółem liczba placówek zwiększyła się o p...

Starbucks radykalnie zmienia zasady. Będzie nowy kodeks postępowania dla gości

Sieć kawiarni Starbucks zdecydowała się na diametralną zmianę reguł przyjmowania gości w swoich lokalach. Nie będzie już mowy o przesiadywaniu godzinami w...

Do syndyka zgłosiło się już 400 wierzycieli Manufaktury. Będzie więcej

Upadek Manufaktury Piwa, Wódki i Wina staje się faktem. Do syndyka zgłosiło się już 400 wierzycieli spółki, reszta ma na to czas do 10 stycznia. Janusz Pal...

Producenci mięsa pod presją kosztów. Szansą rynki zagraniczne

Branża mięsna podsumowała 2024 r. Nie było lekko. Producenci uginali się pod rosnącymi kosztami pracy, niestabilnością cen i kosztów energii. Mimo zawirowa...

Foie gras i łosoś zdominowały francuskie święta

Pasztet strasburski z kaczych lub gęsich wątróbek (foie gras) oraz łosoś zdominowały jadłospis podczas ostatnich świąt we Francji. Sprzedaż pasztetu w grud...

Piwo z Polski i innych krajów Unii Europejskiej wlewa się do Rosji

Z piwnych potentatów Unii Europejskiej tylko Duńczycy przestali wspomagać wojenną kasę Putina. Niemcy i Czechy dostarczają do kraju agresora najwięcej swoj...

Polacy ruszyli po alkohol 0%. Styczeń będzie bez procentów?

Chodzi zwłaszcza o Dry January, czyli światową akcję promującą ograniczanie spożycia alkoholu. W Polsce trend widać od dawna, zwłaszcza w przypadku piwa.

Mocno wzrosła cena minimalna alkoholi w Rosji. W sklepach jeszcze drożej

Od nowego roku o 15 proc. poszła w górę w Rosji akcyza na mocne alkohole. Minimalna cena wódki w sprzedaży detalicznej to teraz więcej o blisko 17 proc. Je...

Polacy kupują wina musujące już nie tylko na sylwestra. To rynek wart miliard złotych

W ostatnim tygodniu roku Polacy ruszają po wina musujące, których sprzedaż w tym okresie jest siedmiokrotnie wyższa niż średnia w pozostałych tygodniach. M...

Duże zmiany w produkcji żywności. Uprawy trafiły do centrów miast, a owady do chipsów

Wśród nowinek branży żywności oczekuje się na mięso stworzone bez udziału zwierząt, a na półkach można już znaleźć chipsy z owadów czy warzywa z tzw. rolni...

Amerykański gigant inwestuje w Polsce w nowoczesną produkcję czekolady

Globalny koncern spożywczy Mondelez zainwestuje prawie 74 mln zł w zakład produkcyjny w Skarbimierzu. Czekoladowe wyroby z Polski takich znanych marek, jak...