Reklama

Co w żółtym serze być powinno

W sklepach jest sporo produktów seropodobnych, zawierających tłuszcze roślinne - mówi Aleksandra Czarnewicz-Kamińska, dietetyk i wyjaśnia jaki powinien być prawdziwy ser.

Publikacja: 07.08.2013 20:24

Co w żółtym serze być powinno

Foto: Bloomberg

Polacy produkują i eksportują coraz więcej sera. Jak ta dzisiejsza produkcja właściwie wygląda?

Aleksandra Czarnewicz-Kamińska:

Jest ser i ser. Do produkcji sera powinny być używane mleko i tłuszcz mleczny. Ale w tej chwili wiele firm zamiast tłuszczu mlecznego dodaje tłuszcze roślinne. I to już nie jest taki ser jak ten klasyczny. To, co mamy na rynku, to nie jest tak naprawdę to, co w żółtym serze być powinno. Pojawiło się bardzo dużo wyrobów seropodobnych. One powinny być oznaczone i nie nazywane serami.

Dlaczego? Są gorsze od tradycyjnych?

Nie da się tego jednoznacznie stwierdzić. Na pewno będą miały mniej cholesterolu. Ale też zdecydowanie mniej wartości odżywczych, które są pochodną mleka.

Reklama
Reklama

Sery są bardzo kaloryczne?

W normalnym serze żółtym jest mniej więcej 300–400 kalorii w 100 gramach. Dla porównania ser twarogowy, czyli ser biały chudy czy półtłusty to około 100–130 kalorii w 100 gramach.

A więc lepiej jeść ser biały?

Ze względu na kalorie tak. Ale już nie ze względu na wartości odżywcze. Wszystko zależy od tego, czego szukamy w tym serze. Ser żółty ma więcej białka i wapnia. Ma też więcej fosforu, który nie jest pożądanym składnikiem, bo wypiera wapń z kości. Więc z jednej strony ser żółty dostarcza wapnia, a z drugiej go poniekąd wypłukuje. Ser biały przegrywa też, jeśli chodzi o zawartość witaminy A. Największym problemem z serem żółtym jest zawartość sodu, czyli soli, ser żółty ma jej bardzo dużo. Sód obciąża nerki. Cały czas mówi się o tym, żeby ograniczać spożywanie sodu, uważać powinny zwłaszcza osoby z nadciśnieniem. Ser biały wygrywa też w jednej z najważniejszych kategorii – ma cztery razy mniej cholesterolu niż ser żółty.

A więc powinniśmy wyrzucić ser żółty z naszej diety?

W diecie powinny dominować sery białe. Sery żółte powinniśmy jeść z umiarem. Nie powinny być spożywane przez osoby, które skrupulatnie liczą kalorie, i te z wysokim cholesterolem. Już jeden plasterek żółtego sera to jest około 10 gramów, a spotkałam się z przypadkami, kiedy ludzie jedli pół kilograma żółtego sera dziennie. Z serem jest tak jak z każdym składnikiem diety – wszystko jest dozwolone, ale z umiarem.

Reklama
Reklama

Rozmawiała Agnieszka Kalinowska

Polacy produkują i eksportują coraz więcej sera. Jak ta dzisiejsza produkcja właściwie wygląda?

Aleksandra Czarnewicz-Kamińska:

Pozostało jeszcze 95% artykułu
Reklama
Biznes
Grupa Bumech będzie produkować pojazdy wojskowe. Jest umowa
Biznes
Microsoft przekracza barierę 4 bln dolarów. Sztuczna inteligencja i chmura napędzają wzrost
Biznes
Jacek Rutkowski: Nie odchodzę na dobre z Amiki
Biznes
Umowa na 180 czołgów K2. Tym razem skorzysta polski przemysł
Biznes
Polska zamawia kolejne czołgi K2. Do 2030 roku będzie pancerną potęgą Europy
Reklama
Reklama