Japończycy kontra turyści. Ceny w restauracjach różne dla miejscowych i gości

Lokalne władze w Japonii coraz częściej radzą sobie z nadmiarem turystów sugerując gastronomii różnicowanie cen dla miejscowych i dla turystów. Do tego dochodzą podatki turystyczne i inne sposoby zniechęcania wizytujących.

Publikacja: 25.07.2024 14:57

Turyści w restauracji w Kioto

Turyści w restauracji w Kioto

Foto: Bloomberg

Japonia nigdy nie była krajem, który byłby znany z podnoszenia cen dla obcokrajowców zwiedzających Kraj Kwitnącej Wiśni. Jednak rosnąca szybko liczba turystów, która nie tylko wróciła do poziomu sprzed pandemii, ale jest na dobrej drodze do nowego rekordu, skłania Japończyków do zmiany przyzwyczajeń.

„Trudno nam obsługiwać cudzoziemców”

Pozostało jeszcze 90% artykułu

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Biznes
Postulaty gospodarcze kandydatów na Prezydenta. Putin nie przyleciał do Turcji
Biznes
Brytyjski koncern Jaguar nie planuje produkcji samochodów w USA
Biznes
Tysiące dronów Macierewicza wreszcie dolecą. MON kupuje Warmate’y
Biznes
Sankcje na Rosję uzgodnione. Kolejne setki miliardów dla USA