Nowy prezes Izery stracił stanowisko. Po niecałym miesiącu

Rada nadzorcza spółki ElectroMobility Poland (EMP) odpowiedzialnej za polski samochód elektryczny Izera odwołała prezesa Piotra Regulskiego — dowiedział się Business Insider. Na stanowisko został wybrany niecały miesiąc temu - 10 maja.

Publikacja: 05.06.2024 17:56

Prototyp polskiego samochodu elektrycznego Izera

Foto: materiały prasowe

"Z dniem 5 czerwca rada nadzorcza ElectroMobility Poland S.A. zdecydowała o odwołaniu Piotra Regulskiego ze stanowiska prezesa zarządu spółki" - poinformowała spółka w środę. Do czasowego wykonywania czynności prezesa zarządu spółki został oddelegowany członek rady nadzorczej EMP — Paweł Poneta, który będzie pełnił tę funkcję do czasu powołania nowego prezesa. Wskazano, że w zarządzie spółki — na stanowisku Członka Zarządu ds. Finansowych — pozostał Sławomir Bekier.

Izera dostała nowego prezesa. Ale nie zielone światło dla inwestycji

Wybór Piotra Regulskiego na prezesa EMP zaskoczył branżę motoryzacyjną, ponieważ nie ma on doświadczenia w branży motoryzacyjnej. Według komentatorów to mogło być przeszkodą w rozmowach z Geely — chińskim partnerem technologicznym Izery.

Nieoficjalnie powodem odwołania prezesa był właśnie fakt, iż nigdy wcześniej nie pracował w tym sektorze – informuje portal.

Kim jest Piotr Regulski, były już prezes ElectroMobility Poland (EMP)

Piotr Regulski jako członek zarządu RUCH-u był odpowiedzialny za jego restrukturyzację. Potem w latach 2018-2021 był prezesem tej firmy, podczas sprzedaży jej Orlenowi zarządzanego przez Daniela Obajtka.

Wcześniej pełnił funkcje zarządcze w Impel Cleaning i Impel Security Polska – firmach zajmujących się outsourcingiem m.in. ochroniarzy i personelu sprzątającego.

Co z polskim samochodem elektrycznym? Chińczycy mogą się wycofać

Według informatorów portalu odwołanie nastąpiło za sprawą "inspiracji" z ministerstwa aktywów państwowych Jakuba Jaworowskiego. Nowy minister zaczyna sprzątać w spółce i chce przywrócić projekt na „właściwe tory”.

Według nieoficjalnych informacji, nie ma obecnie nowych kandydatur na stanowisko prezesa.

ElectroMobility Poland SA powstała w październiku 2016 r. jako spółka czterech kontrolowanych przez państwo koncernów energetycznych: PGE, Energi, Enei oraz Tauronu. Obecnie większościowym akcjonariuszem jest Skarb Państwa, który ma 90,8 proc. akcji; pozostali akcjonariusze, czyli PGE, Enea, Turon i kontrolowana przez Orlen Energa mają po 2,3 proc. udziałów. Zadaniem spółki jest przygotowanie produkcji samochodów elektrycznych marki Izera.

Biznes
Jeden diament odmieni los zadłużonego mieszkańca Indii
Unikalna kolekcja autografów sprzedana za 78 tys. funtów. Najdroższy Mao Zedong
Biznes