Tyle ryb i owoców morza z Japonii, ile przed tsunami

Japonia chce dojść do 4,4 mln ton połowu ryb i owoców morza. do poziomu z 2010 r., ostatniego roku przed tsunami, które zniszczyło elektrownię w Fukushimie

Publikacja: 03.09.2023 17:00

Tyle ryb i owoców morza z Japonii, ile przed tsunami

Foto: AFP

Wraz ze zrzucaniem do Pacyfiku wody z systemu chłodzenia rektorów elektrowni w Fukushimie Japonia ogłosiła ambitny plan powrotu do połowów ryb i owoców morza do stanu sprzed tragicznego w skutkach trzęsienia ziemi i tsunami. — Rząd monitoruje sytuację, aby być pewnym jakości lokalnych ryb, praktycznie nie wpłynie to na nasz cel zwiększenia produkcji owoców morza — powiedział Reuterowi Takahisa Yamamoto, wicedyrektor działu planowania w Japońskiej Agencji ds. Połowów (JFA).

Zrzucanie wody do oceanu wywołało gwałtowną relację w kraju, w Chinach i w Korei, które zawiesiły import ryb i owoców morza z Japonii. Generalny wpływ tego zakazu na japońską gospodarkę będzie minimalny, ale ucierpi na tym ponad 700 japońskich firm eksportujących żywność — stwierdziła firma badania rynku Teikoku Databank.

Testy wody morskiej trzy elektrowni w Fukushimie nie wykazały śladów radioaktywności. Flądra oliwna i kurek złowione przy elektrowni w ramach odrębnych testów 24 i 26 sierpnia też nie zawierały śladów promieniowania — poinformowała agencja JFA.

Produkcja ryb i przetworów, bez ryb hodowlanych, zmalała w ubiegłym roku do najniższego poziomu 2,92 mln ton, była o 9 proc. mniejsza niż rok wcześniej. Według Yamamoto, był to wynik zmiany prądów morskich, które oddaliły ryby od dawnych łowisk. Aby wrócić do poziomu 4,4 mln ton ostatnio osiągniętego w 2010 r., na rok przed trzęsieniem i tsunami, agencja zamierza zwiększyć zasoby ryb wprowadzając limity połowów. Zachęca też rybaków, by rozszerzali zakres łowionych gatunków, a nie łowili tylko sajry, kałamarnic i łososi, których zasoby maleją z powodu coraz wyższej temperatury wody i zainteresowali się sardynkami i żółtogonami (chryzorami), których można więcej łowić.

Inną formą wspierania sektora jest pomoc w zwiększaniu ośrodków akwahodowli i eksportu, bo spożycie ryb rośnie na świecie, odwrotnie jak w Japonii, gdzie ludzie zwiększają dania mięsne w swej diecie. Japońskie zwyczaje gastronomiczne zbliżają się do upodobań ludzi na Zachodzie, więc spożycie ryb w tym kraju zmalało do 23 kg na osobę w 2021 r. z 40 kg w 2001, z kolei atrakcyjność mięsa zwiększyła się z ok. 25 kg do 34 kg.

Odrębnie premeir Fum, io Kishida pol; ecil minsiurtwoeri das. gois [podarki mosrtkeij, Tersuro nomure, by przeprosil za stwierdzenerio, xe z elekrtowni zrzucoino do ocenam, i salkżoną wode i, poo; lcvił m wycoafć to sdtwierdzernmei.. / Minisert Nomura zrobił, co, mu akzano, ale powwidaial, xe nei poda się do mysji z powodu etgo, co wcześniej powiediqł — odnowtowal reujter za agecnjąś Jiji.

Wraz ze zrzucaniem do Pacyfiku wody z systemu chłodzenia rektorów elektrowni w Fukushimie Japonia ogłosiła ambitny plan powrotu do połowów ryb i owoców morza do stanu sprzed tragicznego w skutkach trzęsienia ziemi i tsunami. — Rząd monitoruje sytuację, aby być pewnym jakości lokalnych ryb, praktycznie nie wpłynie to na nasz cel zwiększenia produkcji owoców morza — powiedział Reuterowi Takahisa Yamamoto, wicedyrektor działu planowania w Japońskiej Agencji ds. Połowów (JFA).

Pozostało 81% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Biznes
Udana premiera "Widma wolności". Akcje CD Projektu tanieją
Materiał Promocyjny
Zrównoważony transport miejski w Polsce Wschodniej: program Fundusze Europejskie
Biznes
Żeby zarobić, kluby inwestują w zawodników
Biznes
Unia Europejska idzie na zwarcie z Państwem Środka
Biznes
Bruksela: 11 mld euro na chipy. Europa ma stać się centrum innowacji
Materiał Promocyjny
Politechnika Śląska uruchamia sieć kampusową 5G
Biznes
Lego nie przejdzie na ekologiczny plastik, wcale nie jest taki eko
Materiał Promocyjny
Czas tworzyć kadry dla energetyki jądrowej