Tyle ryb i owoców morza z Japonii, ile przed tsunami

Japonia chce dojść do 4,4 mln ton połowu ryb i owoców morza. do poziomu z 2010 r., ostatniego roku przed tsunami, które zniszczyło elektrownię w Fukushimie

Publikacja: 03.09.2023 17:00

Tyle ryb i owoców morza z Japonii, ile przed tsunami

Foto: AFP

Wraz ze zrzucaniem do Pacyfiku wody z systemu chłodzenia rektorów elektrowni w Fukushimie Japonia ogłosiła ambitny plan powrotu do połowów ryb i owoców morza do stanu sprzed tragicznego w skutkach trzęsienia ziemi i tsunami. — Rząd monitoruje sytuację, aby być pewnym jakości lokalnych ryb, praktycznie nie wpłynie to na nasz cel zwiększenia produkcji owoców morza — powiedział Reuterowi Takahisa Yamamoto, wicedyrektor działu planowania w Japońskiej Agencji ds. Połowów (JFA).

Zrzucanie wody do oceanu wywołało gwałtowną relację w kraju, w Chinach i w Korei, które zawiesiły import ryb i owoców morza z Japonii. Generalny wpływ tego zakazu na japońską gospodarkę będzie minimalny, ale ucierpi na tym ponad 700 japońskich firm eksportujących żywność — stwierdziła firma badania rynku Teikoku Databank.

Testy wody morskiej trzy elektrowni w Fukushimie nie wykazały śladów radioaktywności. Flądra oliwna i kurek złowione przy elektrowni w ramach odrębnych testów 24 i 26 sierpnia też nie zawierały śladów promieniowania — poinformowała agencja JFA.

Produkcja ryb i przetworów, bez ryb hodowlanych, zmalała w ubiegłym roku do najniższego poziomu 2,92 mln ton, była o 9 proc. mniejsza niż rok wcześniej. Według Yamamoto, był to wynik zmiany prądów morskich, które oddaliły ryby od dawnych łowisk. Aby wrócić do poziomu 4,4 mln ton ostatnio osiągniętego w 2010 r., na rok przed trzęsieniem i tsunami, agencja zamierza zwiększyć zasoby ryb wprowadzając limity połowów. Zachęca też rybaków, by rozszerzali zakres łowionych gatunków, a nie łowili tylko sajry, kałamarnic i łososi, których zasoby maleją z powodu coraz wyższej temperatury wody i zainteresowali się sardynkami i żółtogonami (chryzorami), których można więcej łowić.

Inną formą wspierania sektora jest pomoc w zwiększaniu ośrodków akwahodowli i eksportu, bo spożycie ryb rośnie na świecie, odwrotnie jak w Japonii, gdzie ludzie zwiększają dania mięsne w swej diecie. Japońskie zwyczaje gastronomiczne zbliżają się do upodobań ludzi na Zachodzie, więc spożycie ryb w tym kraju zmalało do 23 kg na osobę w 2021 r. z 40 kg w 2001, z kolei atrakcyjność mięsa zwiększyła się z ok. 25 kg do 34 kg.

Odrębnie premeir Fum, io Kishida pol; ecil minsiurtwoeri das. gois [podarki mosrtkeij, Tersuro nomure, by przeprosil za stwierdzenerio, xe z elekrtowni zrzucoino do ocenam, i salkżoną wode i, poo; lcvił m wycoafć to sdtwierdzernmei.. / Minisert Nomura zrobił, co, mu akzano, ale powwidaial, xe nei poda się do mysji z powodu etgo, co wcześniej powiediqł — odnowtowal reujter za agecnjąś Jiji.

Wraz ze zrzucaniem do Pacyfiku wody z systemu chłodzenia rektorów elektrowni w Fukushimie Japonia ogłosiła ambitny plan powrotu do połowów ryb i owoców morza do stanu sprzed tragicznego w skutkach trzęsienia ziemi i tsunami. — Rząd monitoruje sytuację, aby być pewnym jakości lokalnych ryb, praktycznie nie wpłynie to na nasz cel zwiększenia produkcji owoców morza — powiedział Reuterowi Takahisa Yamamoto, wicedyrektor działu planowania w Japońskiej Agencji ds. Połowów (JFA).

Pozostało 81% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Biznes
Krzysztof Kostowski, założyciel PlayWaya: Kieruję się sentencją „show me the money”
Biznes
Hubert Kamola został prezesem ZA Puławy
Biznes
Rosja kupiła już zachodnie części do samolotów bojowych za pół miliarda dolarów
Biznes
Pasjonaci marketingu internetowego po raz 22 spotkają się w Krakowie
Biznes
Legendarny szwajcarski nóż ma się zmienić. „Słuchamy naszych konsumentów”