Jak zwykle przed świętami Wielkanocny wzrastają zakupy jaj. Ceny jaj w ofercie hurtowej nie zmieniły się w ciągu ostatniego roku. Jaja kurze w zależności od wielkości sprzedawane są w cenie od 40 do 50 groszy za sztukę, przepiórcze są o połowę tańsze (20-23 grosze za sztukę). Jaja przepiórcze sprzedawane są w opakowaniach po 18 sztuk.
Sklepy poszukują jaj o skorupkach białych ponieważ nadają się one doskonale do malowania, ale także poszukiwane są wydmuszki jaj strusich. Niestety te ostatnie są tylko na zamówienie.
— Zainteresowanie wydmuszkami jaj strusich jest spore ze względu na ich dekoracyjność. W kompozycjach wielkanocnych jaja wyglądają niezwykle ciekawie, a ich gładka powierzchnia umożliwia zastosowanie każdej metody dekoracyjnej. Ceny tych wydmuszek to 40 zł za sztukę - podaje Małgorzata Skoczewska, rzeczniczka Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego w Broniszach.
Dodaje, że w tym okresie świąt sklepy kupują chętnie korzenie chrzanu oraz czosnek. Zwiększyły się dostawy czosnku krajowego, ale ceny są dość wysokie. Za główkę dorodnego czosnku, odbiorca płaci na rynku w Broniszach około 2 zł, ale w sprzedaży są całe warkocze. Chrzan sprzedawany jest w cenie 10,50 zł/ kg.
W ostatnim tygodniu staniały polskie nowalijki. Rzodkiewka z krajowej produkcji, spod osłon sprzedawana jest na Rynku w Broniszach w cenie od 1 do 1,5 zł za pęczek (skrzynka 30 pęczków). Ogórki w cenie hurtowej można kupić po 3,3 zł za kilogram, a pomidory około 7,5 zł za kilogram. Importowane pomidory są tańsze o 1,2 zł od polskich. Ceny sałaty masłowej tej z importu i z produkcji krajowej zrównały się. Cena za sztukę waha się od 2 do 2,5 zł (w opakowaniu 12 sztuk). Sałata karbowana produkcji polskiej jest tańsza od importowanej i kosztuje pomiędzy 2,3 a 2,75 zł za sztukę.