Rekordowe ceny wierzowiny

Ceny żywca wieprzowego biją rekord za rekordem. Możliwe są kolejne podwyżki

Publikacja: 20.04.2012 01:27

Rekordowe ceny wierzowiny

Foto: Fotorzepa, Jak Jakub Ostałowski

Niemal 1,62 euro (ok. 6,7 zł – red.) kosztował kilogram żywca wieprzowego w Polsce w pierwszym kwartale – podała Komisja Europejska. Jego ceny były wyższe od średniej unijnej. Mniej za żywiec płacono m.in. w Danii i Niemczech.

– W pierwszym kwartale przeciętna cena żywca w Polsce była o 25 – 30 proc. wyższa niż przed rokiem – wskazuje Michał Koleśnikow, ekonomista BGŻ.

Rekordowe ceny to efekt najniższego od niemal czterech dekad pogłowia. GUS podał, że w listopadzie 2011 r. w Polsce było 13,1 mln sztuk świń, o 11,7 proc. mniej niż rok wcześnie. BGŻ szacuje, że na koniec pierwszego kwartału pogłowie mogło wynosić już zaledwie 12,3 – 12,8 mln sztuk.

– Rosnące koszty hodowli trzody, w tym cen pasz, powodują, że jest ona nieopłacalna, szczególnie dla mniejszych gospodarstw – mówi Bogusław Miszczuk, prezes grupy Sokołów, wicelidera polskiego rynku mięsa.

Zdaniem Macieja Dudy, szefa Polskiego Koncernu Mięsnego Duda, jednej z największych firm branży w Polsce, mamy do czynienia z kryzysem surowcowym, który przekłada się negatywnie na rentowność branży.

Analitycy i przedstawiciele branży są zgodni, że kolejne miesiące nie przyniosą przełomu. Według ostatniej prognozy Agencji Rynku Rolnego w czerwcu żywiec może być w Polsce nawet o 27 proc. droższy niż rok wcześniej.

Dalszego wzrostu cen surowca, od kilku do kilkunastu procent, w drugim kwartale spodziewa się także Robert Kurowski, analityk Domu Maklerskiego AmerBrokers. Stabilizacja możliwa jest jego zdaniem dopiero w trzecim kwartale.

– Niestety nie widać niczego, co miałoby w krótkim okresie czasu przynieść radykalną zmianę. Być może nadchodzące lato przyniesie dobre plony pozwalające obniżyć ceny zbóż, a tym samym pasz – mówi Andrzej Pawelczak, rzecznik Animeksu, lidera rynku.

Aby zrekompensować sobie wysokie ceny surowca, przetwórnie podnoszą ceny. ARR podaje, że w styczniu i lutym ceny detaliczne wieprzowiny były o 14 proc. wyższe niż przed rokiem. Według Krystyny Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w grudniu mogą być o 4 – 5 proc. wyższe niż rok wcześniej.

Rosnące ceny grożą dalszym spadkiem popytu na wieprzowinę. Według IERiGŻ w ubiegłym roku przeciętny Polak zjadł jej 42 kg – 0,6 kg mniej niż rok wcześniej.

Braki surowca i wysokie ceny wiążą się także z zahamowaniem eksportu nie tylko w tym, ale także w 2013 roku. Większy może być natomiast jej import.

—rozmowa z Bogusławem

Miszczukiem na: ekonomia24.pl

Niemal 1,62 euro (ok. 6,7 zł – red.) kosztował kilogram żywca wieprzowego w Polsce w pierwszym kwartale – podała Komisja Europejska. Jego ceny były wyższe od średniej unijnej. Mniej za żywiec płacono m.in. w Danii i Niemczech.

– W pierwszym kwartale przeciętna cena żywca w Polsce była o 25 – 30 proc. wyższa niż przed rokiem – wskazuje Michał Koleśnikow, ekonomista BGŻ.

Pozostało jeszcze 85% artykułu
Biznes
Aktywa oligarchów trafią do firm i osób w Unii poszkodowanych przez rosyjski reżim
Biznes
Rekordowe wydatki Kremla na propagandę za granicą. Czy Polska jest od niej wolna?
Biznes
Polskie firmy nadrabiają dystans w cyfryzacji
Biznes
Rafako i Huta Częstochowa. Będą razem produkować dla wojska?
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Materiał Promocyjny
Dlaczego Polacy boją się założenia firmy?
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne