Sokołów na Wybrzeżu Kości Słoniowej

Czołowa firma mięsna zapowiada kolejne nowe produkty w 2016 roku. W ubiegłym roku, m.in. dzięki nowościom zwiększyła sprzedaż o 4 proc.

Aktualizacja: 04.01.2016 11:38 Publikacja: 04.01.2016 08:37

Sokołów na Wybrzeżu Kości Słoniowej

Foto: spółka

Ubiegłoroczny wzrost produkcji przełożył się wzrost zatrudnienia w Sokołowie. Grupa zyskała niemal 100 nowych etatów.

- Zdobyliśmy także kilka nowych rynków eksportowych: Wietnam, Kongo czy Wybrzeże Kości Słoniowej – mówi Bogusław Miszczuk, prezes Sokołowa.

- Innowacyjność i dynamika naszej firmy zaowocowała rozwojem snacków na rynku skandynawskim, gdzie bardzo dynamicznie rozwija się sprzedaż naszych salamitek. Mamy bardzo optymistyczne prognozy sprzedaży na 2016 rok i wprowadzamy na ten rynek kolejne wersje smakowe.

Sokołów postawił także na rozwój sprzedaży wołowiny pod marką Uczta Qulinarna, a także m.in. wprowadził nową marką Naturrino.

- Jako pierwsi i jedyni na rynku wprowadzamy kolejne nowości: chipsy wołowe, wieprzowe i drobiowe z niską zawartością tłuszczu i wysoką zawartością białka. Są to produkty polecane dla wszystkich, a szczególnie dla osób dbających o zbilansowaną dietę - zaznacza szef Sokołowa.

Bogusław Miszczuk zaznacza, że sytuacja w branży mięsnej nie jest łatwa. Nadal z powodu wykrycia w Polsce afrykańskiego pomoru świń, nie możemy eksportować wieprzowiny do Chin, Korei Płd. i Rosji.

Sokołów zapowiada jednak dalszy rozwój w 2016 r. - Na pewno zaskoczymy nowościami także w 2016. Będziemy inwestować i wdrażać rozwojowe inwestycje ukierunkowane na tworzenie nowych miejsc pracy i wprowadzanie na rynek oryginalnych produktów – podkreśla prezes grupy.

b.d.

Ubiegłoroczny wzrost produkcji przełożył się wzrost zatrudnienia w Sokołowie. Grupa zyskała niemal 100 nowych etatów.

- Zdobyliśmy także kilka nowych rynków eksportowych: Wietnam, Kongo czy Wybrzeże Kości Słoniowej – mówi Bogusław Miszczuk, prezes Sokołowa.

Pozostało 81% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Znika polski browar z tradycjami. Sąd ogłosił upadłość
Materiał Promocyjny
Jak wykorzystać potencjał elektromobilności
Przemysł spożywczy
Problem francuskich winiarzy: za dużo zapasów szampana
Przemysł spożywczy
Producent znanych paluszków nie zwolni pracowników po pożarze. Dostaną pełną pensję
Przemysł spożywczy
Rosja przejęła producenta najpopularniejszej wódki. Bo pomagał Ukrainie
Przemysł spożywczy
Polskie kurczaki trafią na japońskie stoły. Japonia znosi bariery