W ubiegłym miesiącu średnia unijna cena sprzedaży jaj wyniosła 116,78 euro za 100 kg. To o 0,6 proc. mniej niż w maju 2013 r. i 23 proc. poniżej ceny sprzed roku. Nadal jednak czerwcowa cena przewyższała przeciętną z ostatnich pięciu lat o ok. 2 proc. – podaje Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (Fammu/FAPA) za Komisję Europejską.
W Irlandii ceny spadły najbardziej
W skali miesiąca jaja potaniały w większości państw członkowskich, a w największym stopniu w Irlandii (o 19 proc.), Bułgarii (o 10 proc.) i na Łotwie (o 9 proc.). Ceny w Polsce obniżyły się o 7 proc. do 115 euro/100 kg, spadając po raz pierwszy od września 2012 r. poniżej średniej unijnej (99 proc) – informuje Fammu/FAPA. W skali roku polskie jaja były tańsze o 19 proc.
W czerwcu jaja podrożały tylko w Belgii, Holandii, Portugalii, Niemczech, Rumunii, Francji i Finlandii. Najwięcej można było otrzymać za nie jak zwykle w Szwecji i we Włoszech (ponad 200 euro/100 kg), a najniższe w Belgii i Holandii (ponad 80 euro/100 kg).
W Fammu/FAPA zwracają uwagę, że spadek cen jaj spożywczych na rynku unijnym od początku tego roku jest spowodowany odbudową produkcji jaj i zrównoważeniem sytuacji podażowo-popytowej po ubiegłorocznej wymianie klatek dla kur niosek.
Już na początku czerwca Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz alarmowała, że producenci są zmuszeni wybijać stada kur w szczycie nieśności, aby nie pogłębiać finansowych strat. Od wielu tygodni bowiem wpływy ze sprzedaży jaj nie wystarczają nawet na zakup paszy.