Tak źle jeszcze nie było. W 2014 r. spożycie pieczywa w gospodarstwach domowych może spaść do 49,5 kg na osobę, prognozuje Instytut Polskie Pieczywo (IPP). W 2013 r. mogło sięgnąć 50,5 kg.
Jeszcze w 1990 r. przekraczało 104 kg. A w 2003 r. wynosiło 73,3 kg.
Płatki i przekąski górą
– Spożycie pieczywa maleje od wielu lat, ponieważ zmieniają się nasze nawyki żywieniowe. Jemy więcej przekąsek oraz płatków zbożowych. Częściej niż przed laty odwiedzamy także lokale gastronomiczne – mówi „Rz" Wojciech Zdrojowy, prezes spółdzielni piekarskiej Fawor z Poznania. – Inaczej ożywiają się też młodzież i dzieci: rzadziej niż kiedyś zabierają do szkoły kanapki na drugie śniadanie.
Mniejsza popularność chleba i bułek najbardziej daje się we znaki małym i średnim piekarniom. – W 2013 r. mogło wypaść z rynku ok. 500 firm, czyli dwa razy więcej, niż powstało nowych – szacuje Stanisław Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP (SRPRP). – Kolejne 250 może zakończyć działalność w tym roku.