Sklep na kółkach ma spełniać podobne wymagania jak stacjonarny

Fotorzepa, Raf Rafał Guz
Owoce, pieczywo czy lody można sprzedawać z pojazdu czy sezonowego straganu, ale tylko wtedy, gdy są spełnione wymagania dotyczące bezpieczeństwa żywności
Latem zwiększa się liczba punktów handlu obwoźnego i tymczasowych straganów na ulicach, plażach czy skwerach. Ci, którzy korzystają z tej formy sprzedaży, muszą się liczyć z kontrolami. Jeśli ktoś ma na wpół zgniłe czereśnie, roztopione w upale masło czy pieczywo luzem z brudnej lady, naraża się na karę nakładaną zazwyczaj przez inspekcję sanitarną, a jeśli chodzi o mięso i nabiał – weterynaryjną.[srodtytul]Najpierw wpis[/srodtytul]Nawet jeżeli chcemy prowadzić biznes na kółkach albo stragan tylko sezonowo, niezbędny jest wpis do ewidencji działalności gospodarczej, ewentualnie Krajowego Rejestru Sądowego.Wprawdzie rejestrujący się w gminie mogą rozpocząć działalność od razu po jej zarejestrowaniu w jednym okienku, ale nie obędzie się też bez kontaktu z ZUS. Przedsiębiorca ma bowiem obowiązek dokonać zgłoszeń do ubezpieczeń, w tym siebie, a tego w gminie nie załatwi. Zainteresowany wypełnia druki ZUS ZUA lub ZUS ZZA.Wkrótce może ...
Źródło: Rzeczpospolita

WIDEO KOMENTARZ

REDAKCJA POLECA

NAJNOWSZE Z RP.PL