Do 2050 roku musimy przeprowadzić wielką żywieniową transformację – apeluje 37 naukowców, którzy w ramach komisji EAT-Lancet opracowali wytyczne dla diety, która umożliwi w najbliższych dziesięcioleciach wyżywienie 10 miliardów ludzi w sposób zrównoważony, tak by nie zniszczyć planety. By stało się to możliwe, konieczne są zmiany w trzech obszarach: zmiana diety, ulepszenie produkcji żywności przez zmiany w rolnictwie i technologii oraz zmniejszenie marnotrawienia żywności.
Skala obecnej hodowli zwierząt jest główną przyczyną emisji gazów cieplarnianych odpowiedzialnych za globalne ocieplenie, zużywa jedną trzecią wody pitnej Ziemi. Przypomnijmy, że degradacja środowiska naturalnego i zmiany klimatyczne według najnowszych szacunków WHO mogą w najbliższych latach wepchnąć 100 mln ludzi w skrajną nędzę i przyczynić się do co najmniej 250 000 zgonów rocznie.
Zdrowe zmiany w diecie
Ograniczenie spożycia czerwonego mięsa, w tym przede wszystkim wołowiny – to jeden z głównych postulatów „planetarnej diety zdrowotnej”. Założenia proponowanych zmian bliskie są tak zwanej diecie fleksitariańskiej, która nie wyklucza jedzenia białka zwierzęcego, ale opiera się głównie na warzywach, w tym strączkowych, oraz orzechach, pełnych ziarnach i owocach.
Idealne dzienne menu powinno zawierać:
- Orzechy - 50g
- Fasola , ciecierzyca , soczewica i inne rośliny strączkowe - 75 g
- Ryba - 28g
- Jajka - 13 g dziennie (co daje jedno na tydzień)
- Mięso - 14g czerwonego mięsa i 29g kurczaka
- Węglowodany - pełnoziarniste chleb i ryż 232g dziennie i 50g dziennie skrobiowych warzyw
- Nabiał - 250g - odpowiednik jednej szklanki mleka
- Warzywa - (300g) i owoce (200g)
- Cukier – nie więcej niż 31 g
- Tłuszcze roślinne - 50 g olejów takich jak oliwa z oliwek.
Eksperci EAT-Lancet zalecają ograniczenie cukrów dodawanych do żywności, mocno przetworzonych zbóż oraz skrobi, w tym ziemniaków.
- Ludzkość nigdy nie próbowała zmienić systemu żywnościowego w tej skali - powiedział Line Gordon, dyrektor Stockholm Resilience Center na Uniwersytecie w Sztokholmie. - Może to brzmi fantastycznie, fantazja wcale nie musi być zła ... czas marzyć o dobrym świecie -mówi.
Według naukowców podatki od czerwonego mięsa są jednym z wielu sposobów, które mogą być konieczne, aby przekonać nas do zmiany diety.
10 miliardów ludzi do wyżywienia
Światowa populacja osiągnęła w 2011 roku 7 miliardów, a obecnie wynosi około 7,7 miliarda. Oczekuje się, że liczba ta osiągnie 10 miliardów około 2050 r. I będzie nadal rosła.
Naukowcy twierdzą, że dieta zapobiegnie śmierci około 11 milionów ludzi każdego roku.
Nowy sposób żywienia przyczyni się zdaniem ekspertów do ogranicza chorób związanych z niezdrowymi dietami, takimi jak zawały serca, udary i niektóre nowotwory. Są to obecnie najwięksi zabójcy w krajach rozwiniętych, zaraz po zanieczyszczeniu powietrza i zmianach klimatycznych – wynika z opublikowanej ostatnio przez WHO listy 10 największych zagrożeń zdrowotnych na Ziemi.