Jan Kanthak: Olej jest ważny

Smażymy na nim. Olej ma wpływ na codzienną cenę produktów, które spożywamy. Bo coś sobie przysmażymy na śniadanko, obiad, kolację, więc ma wpływ - mówił w TOK FM Jan Kanthak, rzecznik Solidarnej Polski i członek sztabu Andrzeja Dudy.

Publikacja: 04.03.2020 13:47

Jan Kanthak: Olej jest ważny

Foto: Fotorzepa, Jakub Czermiński

Jan Kanthak tłumaczył wypowiedź prezydenta, który komentował wzrost cen, głównie artykułów spożywczych.

Czytaj także: Konwencje rozpędziły kampanię. Opozycja w ofensywie

Podczas swojej kampanijnej wizyty w Kozienicach Andrzej Duda komentował porównanie cen zakupów, które także podczas kampanii, ale w 2015 roku, zrobił w jednym ze sklepów na Żywiecczyźnie. Spośród produktów, które się w nim znalazły, obecnie tańszy jest tylko olej.

- Oczywiście niektóre produkty zdrożały bardziej, oni podawali, że o 25 proc. zdrożał cukier i chleb. Ale w ogromnym stopniu staniał olej. Ceny poszły w górę, ale wynagrodzenia znacznie mocniej poszły w górę. Polakom dziś żyje się coraz lepiej - mówił wówczas Duda.

Słowa prezydenta wzbudziły kpiny internautów, a tłumaczył je w TOK FM Jan Kanthak.

Stwierdził, że ceny w Polsce ustala wolny rynek i nie można wrócić do czasów PRL, gdy były ustalane odgórnie. Polityk powiedział też, że słowa prezydenta były przywoływane przez media w "zmienionym kontekście" i tłumaczył, że polityków nie można za wszystko winić. Nie można ich winić na przykład za suszę, która powoduje wzrost cen.

Wyjaśniał też, dlaczego olej, który jako jedyny z koszyka staniał, jest taki ważny: - Smażymy na nim. Olej ma wpływ na codzienną cenę produktów, które spożywamy. Bo coś sobie przysmażymy na śniadanko, obiad, kolację, więc ma wpływ - tłumaczył rzecznik Solidarnej Polski.

Wydarzenia
RZECZo...: powiedzieli nam
Wydarzenia
Nie mogłem uwierzyć w to, co widzę
Wydarzenia
Polscy eksporterzy podbijają kolejne rynki. Przedsiębiorco, skorzystaj ze wsparcia w ekspansji zagranicznej!
Materiał Promocyjny
Jakie możliwości rozwoju ma Twój biznes za granicą? Poznaj krajowe programy, które wspierają rodzime marki
Wydarzenia
Żurek, bigos, gęś czy kaczka – w lokalach w całym kraju rusza Tydzień Kuchni Polskiej