Transakcja została uznana za kluczową ze względu na istotny wzrost wielkości operacji Smithfield Foods w Europie. Zakończenie tej transakcji oznacza, że polskie aktywa Smithfield Foods obejmą teraz cały polski biznes należący uprzednio do rodziny Pini tj. Pini Polska oraz Hamburgery Pini, zajmujące się przetwarzaniem wieprzowiny, Royal Chicken (stanowiącą inwestycję typu greenfield), a także Pini Polonia.

Nabycie polskich aktywów od rodziny Pini stanowi największą transakcję na rynku mięsa czerwonego w Polsce. Greenberg Traurig zapewnił kompleksową obsługę prawną we wszystkich aspektach transakcji, od doradztwa w zakresie fuzji i przejęć po doradztwo podatkowe, w tym także obsługę Klienta w postępowaniach przed Komisją Europejską i Urzędem Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK), zakończonych bezwarunkową zgodą UOKiK na przejęcie kontroli.

Zespół Greenberg Traurig kierowany był przez Partnera Michała Fereńca. Partner Robert Gago odpowiedzialny był za wszelkie aspekty dotyczące prawa konkurencji. Nadzór strategiczny nad transakcją objął Senior Partner Lejb Fogelman.

Smithfield Foods Inc. jest spółką amerykańską, pośrednio należącą w całości do grupy WH Group Limited, największego producenta wieprzowiny na świecie. Zajmuje się przede wszystkim hodowlą i ubojem trzody chlewnej oraz przetwarzaniem i dystrybucją mięsa konfekcjonowanego oraz świeżej wieprzowiny za pośrednictwem swoich spółek zależnych i powiązanych w USA, Meksyku, Polsce, Rumunii i Wielkiej Brytanii. Pini Polonia jest spółką prowadzącą w Polsce jedną ubojnię trzody chlewnej położoną w Kutnie. Oprócz uboju, Pini Polonia dostarcza także wieprzowinę odbiorcom detalicznym oraz zakładom mięsnym.