Coraz więcej osób deklaruje całkowitą rezygnację z mięsa lub co najmniej ograniczenie spożywania. Częstym argumentem jest chęć poprawy jakości zdrowia, zmniejszenie wpływu na środowisko lub dobro zwierząt.
Jak ta tendencja wpływa na sytuację na świecie? W ciągu ostatnich 50 lat konsumpcja mięsa na świecie gwałtownie wzrosła.
Obecna produkcja mięsa jest niemal pięciokrotnie wyższa niż na początku lat sześćdziesiątych. Od 70 mln ton do 330 mln ton w 2017 roku.
Jednym z powodów jest rosnąca liczba ludzi do wyżywienia. W latach 60. było około 3 mld ludzi, obecnie jest to ponad 7 mld. Innym kluczowym czynnikiem są rosnące dochody. Na całym świecie ludzie stali się bogatsi, a średni światowy dochód wzrósł ponad trzykrotnie w ciągu 50 lat.
Porównując konsumpcję w różnych państwach, można zaobserwować, że zazwyczaj im bogatsi jesteśmy, tym więcej spożywamy mięsa.