fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Rolnictwo

Pog這wie trzody chlewnej najni窺ze od po這wy lat 50.

Fotorzepa, Dariusz Gorajski Dariusz Gorajski
Covid-19 i ASF przyczyni造 si do drastycznego spadku pog這wia trzody chlewnej. Schabowego na naszych sto豉ch nie zabraknie, b璠zie on jednak coraz mniej polski.

Z danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wynika, 瞠 na pocz靖ku kwietnia 2021 r. pog這wie trzody chlewnej w Polsce wynios這 zaledwie 10,2 mln sztuk, czyli a o 9,4 proc. mniej w por闚naniu ze styczniem i o 11,6 proc. mniej w por闚naniu z ko鎍em czerwca 2020 r.

Wirusy i krachcenowy

Pog這wie trzody chlewnej w Polsce spad這 tym samym do najni窺zego poziomu od po這wy lat 50. XX wieku zauwa篡豉 Gobarto, jedna z najwi瘯szych polskich firm dzia豉j鉍ych w bran篡 mi瘰nej. Gobarto pokusi豉 si o analiz danych ARiMR. Zwraca uwag, 瞠 ostatni du篡 spadek pog這wia mia miejsce sze lat temu, jednak w闚czas liczba trzody chlewnej w Polsce by豉 wy窺za. Aktualne pog這wie trzody jest o ponad po這w ni窺ze od rekord闚 z czas闚 powojennych z lat 70. XX wieku.

Ubywa te stad trzody chlewnej. Wed逝g ARiMR 7 kwietnia 2021 r. w Polsce zarejestrowanych by這 80 788 stad trzody chlewnej. W por闚naniu z pocz靖kiem 2021 r. liczba stad zmniejszy豉 si o niemal 23 tys., tj. a o 22 proc. Oznacza to, 瞠 w pierwszym kwartale 2021 r. ka盥ego dnia w Polsce ubywa造 rednio 254 stada trzody chlewnej. Skala spadku by豉 zatem pi璚iokrotnie wi瘯sza w por闚naniu z czwartym kwarta貫m 2020 r., kiedy liczba stad zmniejsza豉 si w Polsce rednio o nieca貫 50 dziennie.

Problemem jest przy tym liczebno stad w Polsce. Cho ronie, to jest znacznie ni窺za ni w rozwini皻ych krajach Europy Zachodniej. U nas w zesz造m roku po raz pierwszy przekroczy豉 100 sztuk, tam przekracza niekiedy 1000.

Do spadku pog這wia przyczyni造 si przede wszystkim dwa wirusy: covid i ASF m闚i Rzeczpospolitej" Jacek Jagie陶owicz, prezes sp馧ki Agro Gobarto.

T逝maczy, 瞠 zerwanie 豉鎍uch闚 dostaw na pocz靖ku pandemii, lockdown, zamkni璚ie restauracji, a do tego uderzenie ASF w europejskich producent闚 i zablokowanie eksportu wieprzowiny, przede wszystkim z Niemiec do Chin, sprawi這, 瞠 na unijnym rynku zosta這 du穎 mi瘰a.

Wszystko to spowodowa這 d逝gotrwa造 krach cenowy i spadek op豉calnoci produkcji. Zw豉szcza 瞠 jej koszty ros造, bo zbieg造 si ze wzrostem cen zb騜, czyli pasz m闚i prezes Jagie陶owicz.

Co ca豉 ta sytuacja oznacza dla konsument闚 w naszym kraju? Schabowego na naszych sto豉ch nie zabraknie twierdzi Jacek Jagie陶owicz. Problem w tym, 瞠 b璠zie on coraz mniej polski, bo coraz wi璚ej wieprzowiny importujemy, przede wszystkim z Niemiec, Hiszpanii, Belgii i Danii. Tak niestety dzieje si od lat dodaje.

Uwaga na maciory

Spadek pog這wia oczywicie martwi, dane te nie pokazuj jednak, jakie jest pog這wie macior. A to bardzo wa積e, bo jeli tak瞠 tu si co mocno zmienia, to pokazuje, 瞠 zmiany s d逝gotrwa貫 zwraca uwag Aleksander Dargiewicz, prezes Krajowego Zwi頊ku Pracodawc闚 Producent闚 Trzody Chlewnej.

T逝maczy, 瞠 jeli spadek pog這wia dotyczy tylko tucznik闚, to t tendencj mo積a stosunkowo szybko, w ci鉚u kilku miesi璚y, odwr鏂i.

Mamy puste tuczarnie, bo producenci, obawiaj鉍 si strat, nie wstawiaj do nich prosi靖. Spodziewamy si jednak, 瞠 ju w maju koniunktura si odwr鏂i i tuczarnie zn闚 si zape軟i m闚i prezes Dargiewicz. W takim przypadku luka na rynku wieprzowiny b璠zie kr鏒kotrwa豉 i w razie potrzeby mo積a j b璠zie 豉two uzupe軟i importem z UE dodaje.

wi璚ej wieprzowiny importujemy, Ni eksportujemy

Wed逝g danych G堯wnego Urz璠u Statystycznego w 2020 r. warto importu wieprzowiny sch這dzonej b鉅 zamro穎nej wynios豉 5,97 mld z. Polska, co prawda, r闚nie eksportuje wieprzowin, jednak og鏊ny bilans handlu tym mi瘰em jest dla nas bardzo niekorzystny i co gorsze stopniowo si pogarsza. W 2020 r. warto importu wieprzowiny by豉 o 2,54 mld z wi瘯sza od wartoci eksportu. Wed逝g GUS w 2020 r. do Polski trafi這 章cznie 656,3 tys. ton wieprzowiny. Gdyby chcie przewie to mi瘰o ci篹ar闚kami zabieraj鉍ymi po 25 ton 豉dunku, potrzeba by這by niemal 26,3 tys. zestaw闚 TIR.

r鏚這: Rzeczpospolita
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA: automatycznie wywietlimy artyku za 15 sekund.
REKLAMA
REKLAMA