List otwarty w trosce o stabilność systemu finansowego

W dniu 6 grudnia 2018 roku w godzinach porannych pojawiła się w mediach wiadomość, że na polecenie Prokuratury Regionalnej w Szczecinie dokonane zostało przez Centralne Biuro Antykorupcyjne zatrzymanie byłego przewodniczącego Komisji Nadzoru Finansowego, Andrzeja J., i sześciu podległych mu urzędników.

Publikacja: 07.12.2018 12:06

List otwarty w trosce o stabilność systemu finansowego

Foto: Fotorzepa/Magda Starowieyska

Wśród zatrzymanych znalazł się charakterze podejrzanego były zastępca przewodniczącego KNF, Wojciech Kwaśniak (zezwolił dziennikarzom na podawanie swojego pełnego nazwiska).

Dla ludzi związanych z polskim rynkiem finansowym – zarówno w wymiarze praktycznym, jak i w sferze badań teoretycznych – Wojciech Kwaśniak od lat stanowi niekwestionowany autorytet najwyższej próby. Obejmując w 1991 roku stanowisko wicedyrektora w Generalnym Inspektoracie Nadzoru Bankowego znalazł się wśród twórców nowoczesnego nadzoru finansowego w Polsce, a pełniąc od października 2011 roku funkcję zastępcy przewodniczącego Komisji Nadzoru Finansowego (odwołano go ze stanowiska w lutym 2017 roku) miał zasadniczy wpływ na prawidłowe funkcjonowanie polskich banków.

Czytaj także: Chcę jawności. Co prokuratura ma na urzędników KNF z czasów PO?

Wojciech Kwaśniak powszechnie cieszy się opinią człowieka o nieposzlakowanej uczciwości i twardości charakteru. To on alarmował o nieprawidłowościach w SKOK-Wołomin i przyczynił się do podjęcia śledztwa przez prokuraturę. W następstwie swoich działań w dniu 16 kwietnia 2014 roku został napadnięty i brutalnie pobity. Gorzkim paradoksem jest to, że dzisiaj, gdy Wojciech Kwaśniak zostaje zatrzymany, bezpośredni sprawcy napadu na niego w skutek przedłużającego się śledztwa zdążyli już wyjść na wolność, a ich prawdopodobny mocodawca, związany ze SKOK-Wołomin, przebywa w areszcie pod innymi zarzutami.

Wydając polecenie zatrzymania człowieka o takim znaczeniu dla polskiego systemu finansowego, jakim jest Wojciech Kwaśniak, Prokuratura Regionalna w Szczecinie podważa – chcemy wierzyć, że nie w pełni świadomie – nie tylko jego osobisty wkład w budowanie bezpieczeństwa finansowego Polaków, ale pogłębia zagrożenie dla wiarygodności całego systemu nadzoru nad rynkiem finansowym, która już została poważnie osłabiona w wyniku aktualnych afer. Przy tym formułowane zarzuty („przestępstwa niedopełnienia obowiązków”) oraz sugerowane motywy działania {„osiągnięcie korzyści majątkowej w wielkich rozmiarach na szkodę Bankowego Funduszu Gwarancyjnego”) wydają się wewnętrznie niespójne, a tym samym budzące poważne wątpliwości.

Niżej podpisani przedstawiciele środowiska akademickiego, którzy prowadzą badania naukowe w zakresie problematyki pieniądza i finansów oraz przedstawiciele podmiotów działających na polskim rynku finansowym gotowi są udzielić Wojciechowi Kwaśniakowi swojego bezwarunkowego poręczenia.

6 – 7 grudnia 2018

prof. Dariusz Filar, emerytowany profesor Uniwersytetu Gdańskiego

prof. Leszek Pawłowicz, Uniwersytet Gdański; Gdańska Akademia Bankowa

prof. Andrzej Gospodarowicz, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

prof. Monika Marcinkowska, Uniwersytet Łódzki

prof. Jan Szambelańczyk, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu

prof. Stanisław Kasiewicz, Szkoła Główna Handlowa

prof. Ewa Miklaszewska, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

prof. Marian Żukowski, Katolicki Uniwersytet Lubelski

prof. Dariusz Wawrzyniak, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

prof. Jan Monkiewicz, Politechnika Warszawska

Maria Wiśniewska

Mirosława Szakun

Ludwik Kotecki

Marcin Lipiński

Artur Nowak – Gocławski, ANG Spółdzielnia

Jacek Ramotowski, dziennikarz

dr Maciej Majewski

Adam Parfiniewicz, Ultimo S.A.

Wojciech Bukowski, Plus Raty sp. z o.o.

dr Krzysztof Markowski

Krzysztof Borusowski, członek Harvard Club of Poland

Marcin Bardan, Zarząd: Raiffeisen Bank Polska, Kredyt Bank Citi Handlowy

Tomasz Mironczuk, Instytut Rynku Pieniężnego

Waldemar Maj, absolwent Harvard Business School

prof. Katarzyna Perez, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu

Lejb Fogelman, Harvard Law School, Juris Doctor;  Columbia University, Master of Philosophy; Senior Partner, Greenberg Traurig

Jacek Socha były przewodniczący Komisji Papierów Wartościowych i Giełd

Adam Bialachowski, absolwent uniwersytetu Harvard

Krystian Kulczycki, EFIMEA S.A.

Katarzyna Dmowska, ANG Spółdzielnia

Mariusz Bielaszewski, Alior Bank S.A.

Publicystyka
Jakub Wojakowicz: Spotify chciał wykazać, jak dużo płaci polskim twórcom. Osiągnął efekt przeciwny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Tomasz Krzyżak: Potrzeba nieustannej debaty nad samorządem
Piotr Solarz: Studia MBA potrzebują rewolucji
Publicystyka
Estera Flieger: Adam Leszczyński w Instytucie Dmowskiego. Czyli tak samo, tylko na odwrót