Reklama

Nowy klimat w kieliszku

Rosnące średnie temperatury sprawiają, że jakość wina się zmienia, nie zawsze na lepsze.

Aktualizacja: 14.07.2019 09:54 Publikacja: 14.07.2019 00:01

Temperatura podczas okresu wegetacji winorośli przekłada się bezpośrednio na jakość trunku

Temperatura podczas okresu wegetacji winorośli przekłada się bezpośrednio na jakość trunku

Foto: shutterstock

Globalne ocieplenie i związane z tym rozregulowanie pogody wywołuje poważne skutki w winiarstwie – pokazują najnowsze badania naukowe. Okazuje się jednak, że uczeni zajmują się nie tylko analizowaniem i ulepszaniem składu wina, technologii fermentacji i tworzeniem nowych szczepów winorośli.

Winogrona i statystyka

Pozostało jeszcze 93% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Materiał Partnera
Od wyznaczania czasu po nowe światy. Obserwatorium Astronomiczne UW skończyło 200 lat
Nauka
Koszmar arachnofobów. Odkryto podziemne megamiasto pająków. „To pierwszy taki przypadek"
Nauka
Żyjemy w matrixie, a wszechświat jest symulacją komputerową? Naukowcy mają odpowiedź
Materiał Partnera
GEM, Abu Simbel, Ramzes II. Co łączy Wielkie Muzeum Egipskie z polską archeologią?
Materiał Promocyjny
Rynek europejski potrzebuje lepszych regulacji
Materiał Partnera
Chcieliby dwójkę. Dlaczego więc Polacy coraz rzadziej decydują się na dzieci?
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama