Reklama
Rozwiń

Im więcej fast foodów, tym więcej zawałów

Na obszarach o większej liczbie jadłodajni typu fast food jest więcej zawałów serca. Naukowcy uważają, że badanie jednoznacznie dowodzi związku między ilością takich miejsc, a wydarzeniami kardiologicznymi.

Aktualizacja: 13.08.2019 22:37 Publikacja: 13.08.2019 18:03

Im więcej fast foodów, tym więcej zawałów

Foto: shutterstock

„Choroba niedokrwienna serca, w tym zawał serca, jest jedną z głównych przyczyn zgonów na świecie” - powiedział Tarunpreet Saluja z University of Newcastle w Australii, na 67. dorocznym posiedzeniu naukowym Towarzystwa Kardiologicznego Australii i Nowej Zelandii. „Wiadomo, że spożywanie fast foodów wiąże się z większym prawdopodobieństwem wystąpienia zawału serca […]. Mimo to, następuje szybki wzrost sprzedaży takiej żywności, jak i dostępności lokali typu fast food”.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Nauka
Zaskakujący zwrot ewolucji. Ten gatunek odnowił cechy sprzed milionów lat
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Nauka
Przełomowe odkrycie naukowców. Zmienia nasz obraz neandertalczyków
Nauka
Magma rozrywa kontynent afrykański? Przełomowe badania naukowców
Nauka
Alkohol, nikotyna, narkotyki wyzwaniem dla zdrowia publicznego. Między wolnością a reglamentacją
Nauka
Naukowcy testują nowy sposób walki z superbakteriami. Skład tabletek może zaskoczyć
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama