Przepis na bystre dziecko? Orzechy w pierwszym trymestrze ciąży

Nasze pionierskie badanie wykazało, że jedzenie orzechów na wczesnym etapie ciąży podnosi inteligencję dzieci – podkreśla prof. Jordi Júlvez Calvo z barcelońskiego Institute for Global Health w rozmowie z serwisem rp.pl.

Aktualizacja: 08.05.2019 14:34 Publikacja: 08.05.2019 14:17

Przepis na bystre dziecko? Orzechy w pierwszym trymestrze ciąży

Foto: shutterstock

Badanie prowadzone przez osiem lat na próbie 2,2 tys. kobiet i ich dzieci wykazało, że potomstwo matek, które w pierwszych dwunastu tygodniach ciąży jadły orzechy kilka razy w tygodniu, lepiej radziło sobie w testach na inteligencję.

Ich funkcje poznawcze, koncentracja i pamięć okazały się lepsze niż u tych, których matki w pierwszym trymestrze ciąży spożywały mało orzechów lub nie sięgały po nie wcale.

Czytaj także: Geny sprawności umysłowej nareszcie znalezione

- Jest to pierwsze badanie wykazujące związek między spożyciem orzechów w czasie ciąży a utrzymującymi się lepszymi wynikami w zakresie rozwoju neuropsychologicznego potomstwa – zwraca uwagę Florence Gignac, współautorka badania z barcelońskiego Institute for Global Health, podczas rozmowy z serwisem rp.pl.

Według zespołu badawczego korzystne składniki odżywcze, takie jak kwas foliowy, i niezbędne kwasy tłuszczowe (omega-3 i omega-6), gromadzą się w tkance nerwowej rozwijającego się płodu na kluczowym, wczesnym etapie rozwoju.

Z kolei prof. Jordi Júlvez Calvo z Institute for Global Health w rozmowie z serwisem rp.pl zaznacza, że już od jakiegoś czasu wiadomo, że orzechy pomagają m.in. w przypadku chorób układu krążenia (m.in. zmniejszają ryzyko nadciśnienia, cukrzycy, i – jak się zakłada – chronią przed obniżeniem sprawności umysłowej w podeszłym wieku).

Jednak badanie, którego wyniki przedstawiono na łamach „European Journal of Epidemiology”, miało na celu zbadanie po raz pierwszy związku między spożywaniem przez matki orzechów w okresie ciąży a sprawnością umysłową dzieci.

Wzięto w nim pod uwagę orzechy włoskie, migdały, orzeszki ziemne, orzeszki piniowe i orzechy laskowe.

- Teraz potrzebne są dalsze badania, by potwierdzić nasze odkrycie, a później przyjdzie czas na zmianę wytycznych żywieniowych dla kobiet w ciąży – kwituje prof. Jordi Júlvez Calvo.

Badanie prowadzone przez osiem lat na próbie 2,2 tys. kobiet i ich dzieci wykazało, że potomstwo matek, które w pierwszych dwunastu tygodniach ciąży jadły orzechy kilka razy w tygodniu, lepiej radziło sobie w testach na inteligencję.

Ich funkcje poznawcze, koncentracja i pamięć okazały się lepsze niż u tych, których matki w pierwszym trymestrze ciąży spożywały mało orzechów lub nie sięgały po nie wcale.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Nauka
Czy mała syrenka musi być biała?
Nauka
Nie tylko niesporczaki mają moc
Nauka
Kto przetrwa wojnę atomową? Mocarstwa budują swoje "Arki Noego"
Nauka
Czy wojna nuklearna zniszczy cała cywilizację?
Nauka
Niesporczaki pomogą nam zachować młodość? „Klucz do zahamowania procesu starzenia”