Badanie prowadzone przez osiem lat na próbie 2,2 tys. kobiet i ich dzieci wykazało, że potomstwo matek, które w pierwszych dwunastu tygodniach ciąży jadły orzechy kilka razy w tygodniu, lepiej radziło sobie w testach na inteligencję.
Ich funkcje poznawcze, koncentracja i pamięć okazały się lepsze niż u tych, których matki w pierwszym trymestrze ciąży spożywały mało orzechów lub nie sięgały po nie wcale.
Czytaj także: Geny sprawności umysłowej nareszcie znalezione
- Jest to pierwsze badanie wykazujące związek między spożyciem orzechów w czasie ciąży a utrzymującymi się lepszymi wynikami w zakresie rozwoju neuropsychologicznego potomstwa – zwraca uwagę Florence Gignac, współautorka badania z barcelońskiego Institute for Global Health, podczas rozmowy z serwisem rp.pl.
Według zespołu badawczego korzystne składniki odżywcze, takie jak kwas foliowy, i niezbędne kwasy tłuszczowe (omega-3 i omega-6), gromadzą się w tkance nerwowej rozwijającego się płodu na kluczowym, wczesnym etapie rozwoju.