Celem eksperymentu jest ustalenie, czy regularne jedzenie awokado sprzyja utracie masy. Łącznie w eksperymencie ma wziąć udział tysiąc osób.
Awokado - jak pisze CNN - to owoc, który jest bogatym źródłem tłuszczu roślinnego, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, ale istnieją obawy, że regularne jedzenie awokado nie jest tak zdrowe, jak mogłoby się wydawać.
"Skoro awokado zawierają więcej tłuszczu roślinnego, niż jakikolwiek inny owoc, wydaje się nielogiczne uważać, że pomagają one zrzucić ludziom zbędne kilogramy" - zauważają badacze z Loma Linda University.
Dr Joan Sabate, dyrektor Centrum na rzecz Zdrowego Żywienia i Przeciwdziałania Chorobom na tej uczelni tłumaczy, że badanie ma na celu sprawdzenie, czy jedzenie jednego awokado dziennie pozwoli na zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej u uczestników eksperymentu.
Z kolei badacze z uniwersytetu stanowego w Pensylwanii chcą dodatkowo sprawdzić, czy regularne jedzenie awokado poprawia ogólny stan zdrowia uczestników badania i przeciwdziała chorobom serca.