Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 21.03.2021 20:19 Publikacja: 21.03.2021 20:00
Foto: Adobe Stock
Znowu będziesz jadł martwe zwierzątko? – pyta z wyrzutem moja córka, ilekroć wybieram danie mięsne. Tak, przyznaję, nie potrafię z mięsa zrezygnować, ale podobnie jak 40 proc. Polaków ograniczam jego spożycie. Jeszcze kilka lat temu patrzyłem na kuchnię vege jak na modną fanaberię, ale zmieniłem zdanie, gdy kiedyś w wakacje żona i córka zaciągnęły mnie do gastronomicznego zagłębia takiej kuchni w znanym z powieści Güntera Grassa gdańskim Wrzeszczu. Okazało się, że gołąbki, klopsiki czy schabowy w wersji vege potrafią dać podniebieniu nawet więcej satysfakcji niż mięsne oryginały.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Bez alternatywnych strategii perspektywy ukraińskiej gospodarki na rok 2026 wydają się wysoce niepewne – zwłaszc...
Odpowiedzialny biznes przechodzi kolejną ewolucję związaną z nowymi wymaganiami regulacyjnymi. Tym razem celem jest strategiczna transformacja pozwalająca na skuteczną ochronę środowiska i praw człowieka. Jak odpowiedzieć na te wyzwania?
Kapitał zasilający polskie start-upy właśnie wysechł jak kałuża w czas suszy. Czy projekt europejskiej unii kapi...
Hutnictwo to strategiczna gałąź gospodarki, której znaczenie, w związku z transformacją energetyczną, będzie tyl...
Etapowe upłynnienie aktywów Skarbu Państwa może przynieść niemałe wpływy do budżetu. I pomóc w przywróceniu zach...
Zmagający się z wieloma zmartwieniami premier przypomniał ostatnio o niezwykłym sukcesie: pod względem siły naby...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas