Według danych ministerstwa rolnictwa, ceny trzody chlewnej w marcu 2019 roku były już o blisko jedną trzecią (29 proc.) droższe niż przed rokiem. Ceny jednak dalej rosną – w ciągu ostatniego tygodnia (do 21 kwietnia) skupy podniosły ceny płacone za zwierzęta o 0,63 proc. i płacą obecnie średnio 5,83 zł za kg – informuje resort w cotygodniowym biuletynie informacyjnym.
Wyższe ceny zwierząt w skupach oznacza, że wkrótce możemy się spodziewać wzrostu cen na sklepowych półkach. - Choć dane GUS wskazały na deflację detalicznych cen wieprzowiny w marcu to patrząc na rosnące ceny skupu wkrótce będziemy obserwować wyraźny wzrost cen mięsa w sklepach - Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole. Póki co jednak, karkówka wieprzowa bez kości kosztuje średnio 18 zł za kilogram, polędwiczki wieprzowe – 26 zł za kg, a ceny schabu bez kości zaczynają się od 14 zł.
Sprzedaż wieprzowiny również ulega sezonowym wahaniom i sezon grillowy to jeden z ważniejszych czynników sprzyjających wzrostowi popytu.
Na ten wzrost cen nałożyły się dwa czynniki, ogromne kłopoty Chin z błyskawicznie postępującą epidemią Afrykańskiego Pomoru Świń, która dziesiątkuje stada świń w tym kraju. Drugi problem to kończący się właśnie okres bardzo niskich cen trzody chlewnej w Europie, tzw. świński dołek, który sprawił, że wiele gospodarstw w Europie zrezygnowało z produkcji.