Czy Jezus jadł hummus

To niezwykła potrawa, bo hummus łagodzi obyczaje, nawet jeśli idzie o tak trudną sprawę jak konflikt izraelsko-palestyński.

Publikacja: 12.06.2017 07:30

Czy Jezus jadł hummus

Foto: materiały prasowe, Kuchnia+

Do hummusu jako narodowej potrawy przyznają się Izraelczycy, Libańczycy, Palestyńczycy. Wikipedia wylicza sześć różnych pisowni dla tego smakołyku, jednak co do jego receptury nikt się nie spiera. Tworzą go ugotowana ciecierzyca utarta z tahini, z sokiem z cytryny, solą oraz z czosnkiem.

Ta podstawowa potrawa na Bliskim Wschodzie zrobiła karierę na całym świecie – ma swoich fanów i Ameryce i w Europie. Spór o własność do hummusu trafił nawet do międzynarodowego trybunału sprawiedliwości…

Trwają filmowane przez stacje telewizje potyczki. Toczą się o to, z którego kraju kucharze przygotują jednorazowo większe porcje hummusu. Walka zaś idzie na dziesiątki ton…
Wielu uważa, że hummus to dziś subkultura, ma on też swoją stronę internetową. Przepisy na tę potrawę przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Hummus jerozolimski jest ponoć bardziej puszysty i lekki, galilejski – gruby i twardy, ale w każdej wiosce czy barze – hummus jest trochę inny.

Jest tak popularny, że istnieją bary „hummusije”, w których serwuje się tylko tę właśnie potrawę. W eleganckiej libańskiej restauracji w Bejrucie, która została pokazana w tym brytyjskim filmie, hummus jest podstawą karty dań – reszta dań stanowi tylko dodatki do tego specjału. Na niezmiernej popularności tego jedzenia zarabia wiele koncernów wytwarzając go masowo i sprzedając w rozmaitych zakątkach globu. Jest potężnym biznesem, bo to modny towar.

Dokument zrealizowany przez Trevora Grahama, przypominając korzenie i przebieg izraelsko-palestyńsko konfliktu, w zabawny i lekki sposób opowiada historię hummusu. Reżyser rozważa też pytanie, czy Jezus jadł hummus podczas ostatniej wieczerzy. A także zastanawia się, czy jadł go Mojżesz prowadząc naród wybrany do Ziemi Obiecanej.

Premiera brytyjskiego dokumentu „Make hummus not war” w poniedziałek 12 czerwca o godz. 22.05 w Kuchni+.

Do hummusu jako narodowej potrawy przyznają się Izraelczycy, Libańczycy, Palestyńczycy. Wikipedia wylicza sześć różnych pisowni dla tego smakołyku, jednak co do jego receptury nikt się nie spiera. Tworzą go ugotowana ciecierzyca utarta z tahini, z sokiem z cytryny, solą oraz z czosnkiem.

Ta podstawowa potrawa na Bliskim Wschodzie zrobiła karierę na całym świecie – ma swoich fanów i Ameryce i w Europie. Spór o własność do hummusu trafił nawet do międzynarodowego trybunału sprawiedliwości…

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Film
Rekomendacje filmowe na weekend: Kino oparte na faktach
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Film
„Back To Black” wybiela mrok życia Amy Winehouse
Film
Rosja prześladuje jak za Stalina, a Moskwa płonie w „Mistrzu i Małgorzacie”
Film
17. Mastercard OFF CAMERA: Nominacje – Najlepsza Aktorka, Aktor i Mastercard Rising Star
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Film
Zbrojmistrzyni w filmie "Rust" skazana na 18 miesięcy więzienia