Jakie wartości odżywcze ma gruszka?

Gruszki to owoce, które ceniono już w starożytności. Do Europy dotarły z Persji przez Armenię do Grecji, a stamtąd do Rzymu. Gruszki miał uprawiać sam Juliusz Cezar.

Publikacja: 05.11.2021 14:36

Gruszki

Gruszki

Foto: Adobe Stock

Gruszka - składniki odżywcze

Przeciętny owoc gruszki waży ok. 170 gram (bez skórki i ogryzka - 130 g). W 84 proc. gruszka składa się z wody.

Gruszka w 100 gramach ma 57 kcal.

100 gram gruszki zawiera:

15 gram węglowodanów (w tym 10 gram cukrów prostych), 116 mg potasu, 0,1 g tłuszczu, 1 mg sodu, 0,4 g białka, 3,1 g błonnika.

Gruszka zawiera też witaminę C, żelazo i magnez oraz wapń i fosfor. 

Gruszki a cukrzyca

Gruszki mają indeks glikemiczny równy 30. Oznacza to, że mogą spożywać je osoby chore na cukrzycę.

Gruszka może chronić przed nadciśnieniem

Ze względu na dużą zawartość potasu, który obniża ciśnienie krwi, jedzenie gruszek może chronić przed rozwinięciem się u człowieka nadciśnienia. Potas chroni organizm przed formowaniem się zakrzepów poprzez hamowanie procesu zlepiania się płytek krwi. Potas przyspiesza też wydalanie przez nerki sodu, który przyczynia się do rozwoju nie tylko nadciśnienia, ale także innych chorób układu sercowo-naczyniowego.

Gruszka pomaga i przy zaparciu, i przy biegunce

Osobom cierpiącym na zaparcia pomoże jedzenie miękkich, dojrzałych gruszek - nadmierne ich spożycie może jednak doprowadzić do biegunki. Z kolei przy biegunce pomagają cierpkie i mało soczyste gruszki (ze względu na zawartość garbników).

Gruszka pomaga zabijać głód

Gruszka ze względu na dużą zawartość wody (84 proc.) i błonnika, który pod wpływem wody zwiększa swoją objętość, szybko wypełniają żołądek i zapewniają na długo poczucie sytości.

Gruszki dobre dla ciężarnych

Gruszka w 100 gramach zawiera 7 u/g kwasu foliowego co sprawia, że gruszki są polecanymi owocami dla kobiet w ciąży, które potrzebują kwasu foliowego, aby zapewnić prawidłowy rozwój nienarodzonemu dziecku. Gruszki zawierają też witaminę B9, która może ochronić płód przed ciężkimi wadami rozwojowymi.

Gruszki - inne właściwości

Gruszki należą do nielicznych owoców, które zawierają jod w związku z czym ich spożywanie chroni przed chorobami tarczycy.

Jedzenie gruszek zaleca się przy zapaleniach dróg moczowych, a także przy kamicy nerkowej i stanach zapalnych gruczołu krokowego.

W medycynie ludowej napar z gruszek podaje się przy przeziębieniach, gorączce i uporczywym kaszlu.

Gruszki zawierają bor, który pomaga w lepszej pracy mózgu, poprzez pobudzenie szarych komórek. Bor poprawia też koncentrację.

Gruszka - składniki odżywcze

Przeciętny owoc gruszki waży ok. 170 gram (bez skórki i ogryzka - 130 g). W 84 proc. gruszka składa się z wody.

Pozostało 93% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Materiał partnera
Jak rzucić palenie? 11 sposobów na pokonanie papierosów
Zdrowy styl życia
WHO alarmuje: Nowa "epidemia". Liczba jej ofiar wzrosła cztery razy od 1990 r.
Zdrowy styl życia
Tyle samo ćwiczeń, dwa razy więcej korzyści
Materiał partnera
Aktywność fizyczna doskonałym antidotum na stres
Materiał Promocyjny
Potencjał samoleczenia? Nawet 40 mld euro dla systemu