Gruszki a cukrzyca
Gruszki mają indeks glikemiczny równy 30. Oznacza to, że mogą spożywać je osoby chore na cukrzycę.
Gruszka może chronić przed nadciśnieniem
Ze względu na dużą zawartość potasu, który obniża ciśnienie krwi, jedzenie gruszek może chronić przed rozwinięciem się u człowieka nadciśnienia. Potas chroni organizm przed formowaniem się zakrzepów poprzez hamowanie procesu zlepiania się płytek krwi. Potas przyspiesza też wydalanie przez nerki sodu, który przyczynia się do rozwoju nie tylko nadciśnienia, ale także innych chorób układu sercowo-naczyniowego.
Gruszka pomaga i przy zaparciu, i przy biegunce
Osobom cierpiącym na zaparcia pomoże jedzenie miękkich, dojrzałych gruszek - nadmierne ich spożycie może jednak doprowadzić do biegunki. Z kolei przy biegunce pomagają cierpkie i mało soczyste gruszki (ze względu na zawartość garbników).
Gruszka pomaga zabijać głód
Gruszka ze względu na dużą zawartość wody (84 proc.) i błonnika, który pod wpływem wody zwiększa swoją objętość, szybko wypełniają żołądek i zapewniają na długo poczucie sytości.
Gruszki dobre dla ciężarnych
Gruszka w 100 gramach zawiera 7 u/g kwasu foliowego co sprawia, że gruszki są polecanymi owocami dla kobiet w ciąży, które potrzebują kwasu foliowego, aby zapewnić prawidłowy rozwój nienarodzonemu dziecku. Gruszki zawierają też witaminę B9, która może ochronić płód przed ciężkimi wadami rozwojowymi.
Gruszki - inne właściwości
Gruszki należą do nielicznych owoców, które zawierają jod w związku z czym ich spożywanie chroni przed chorobami tarczycy.