Reklama
Rozwiń

Pyłek pszczeli wzmacnia lepiej niż wątróbka?

Dostarcza więcej wapnia niż jogurt, ma tyle żelaza, co wątróbka, a do tego jest skarbnicą aż 36 witamin i minerałów niezbędnych każdemu organizmowi – czytamy w onet.pl o zaletach pyłku pszczelego.

Publikacja: 11.09.2018 19:49

Pyłek pszczeli zawiera nie mniej białka niż mięso - twierdzi prof. Roch Domerego

Pyłek pszczeli zawiera nie mniej białka niż mięso - twierdzi prof. Roch Domerego

Foto: AdobeStock

Pyłek jest wytwarzany przez pszczoły do karmienia młodych pszczół. Są w nim skoncentrowane składniki odżywcze niezbędne dla naszego organizmu.  Pyłek dostarcza więcej wapnia niż produkty mleczne, np. jogurt. W jego składzie znajduje się również spora ilość węglowodanów i aminokwasów. Co ciekawe, zawiera też wiele enzymów, m.in. wspomagających trawienie – czytamy w onet.pl.

Najwięcej w pyłku pszczelim jest amylazy, enzymu trzustkowego, rozkładającego wielocukry (np. skrobię) na cukry proste, które są następnie wchłaniane z przewodu pokarmowego. Ale są w nim i inne enzymy trawienne, m.in. katalaza i pektaza.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Zdrowie
Wyzwania dla zdrowia publicznego
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Zdrowie
Podwyżki dla lekarzy i pracowników ochrony zdrowia. Ministerstwo Zdrowia odkrywa karty
Zdrowie
Otyłość wyzwaniem cywilizacyjnym XXI wieku
Materiał Promocyjny
Kolacja i odchudzanie – fakty i mity o ostatnim posiłku dnia
Zdrowie
Unijny komisarz ds. zdrowia: Unia Europejska i USA są od siebie mocno zależne