Paczkowana sałata to często… hodowla bakterii

Paczkowana sałata, poszatkowana, umyta i po wyjęciu z opakowania gotowa do spożycia wydaje się produktem niezwykle praktycznym. Niestety, może to być jednocześnie bakteryjna bomba – ostrzega Onet, powołując się na badania niemieckich naukowców.

Publikacja: 16.11.2018 21:48

Paczkowaną sałatę zawsze warto dobrze umyć - radzą eksperci.

Paczkowaną sałatę zawsze warto dobrze umyć - radzą eksperci.

Foto: 129790090

Pocięte i umyte liście sałat, rukoli czy kiełków sprzedawane w torebkach foliowych to często „hodowle” bakterii – czytamy w Onecie. Potwierdzają to wyniki badań niemieckich naukowców opublikowane właśnie w „Applied and Environmental Microbiology”.

Naukowcy przebadali 24 opakowania sałat kupione w supermarketach w Brunszwiku i Magdeburgu – mieszanki liści sałat, rukolę i liście kolendry. We wszystkich znaleźli bakterie kałowe i oporne na tetracyklinę – antybiotyk stosowany często w hodowli zwierząt.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Zdrowie
Potrzebujesz dofinansowania do protezy lub rehabilitacji? Fundacja Poland Business Run szuka beneficjentów!
Zdrowie
Pilotażowy program tabletki „dzień po” w aptekach bez spektakularnych efektów
Zdrowie
Czy grozi nam medyczny blackout?
Zdrowie
Badanie CeZ: Z narzędzi AI korzysta niecałe 5 proc. podmiotów leczniczych w Polsce
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Zdrowie
Paweł Walicki, CMP: Profilaktyka powinna znaleźć się w gestii lekarza rodzinnego
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne