Reklama

Paczkowana sałata to często… hodowla bakterii

Paczkowana sałata, poszatkowana, umyta i po wyjęciu z opakowania gotowa do spożycia wydaje się produktem niezwykle praktycznym. Niestety, może to być jednocześnie bakteryjna bomba – ostrzega Onet, powołując się na badania niemieckich naukowców.

Publikacja: 16.11.2018 21:48

Paczkowaną sałatę zawsze warto dobrze umyć - radzą eksperci.

Paczkowaną sałatę zawsze warto dobrze umyć - radzą eksperci.

Foto: 129790090

Pocięte i umyte liście sałat, rukoli czy kiełków sprzedawane w torebkach foliowych to często „hodowle” bakterii – czytamy w Onecie. Potwierdzają to wyniki badań niemieckich naukowców opublikowane właśnie w „Applied and Environmental Microbiology”.

Naukowcy przebadali 24 opakowania sałat kupione w supermarketach w Brunszwiku i Magdeburgu – mieszanki liści sałat, rukolę i liście kolendry. We wszystkich znaleźli bakterie kałowe i oporne na tetracyklinę – antybiotyk stosowany często w hodowli zwierząt.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Zdrowie
Różnorodność, jakość, technologia – przepis Futuremed na skuteczną telemedycynę
Zdrowie
Programy wczesnego wykrywania raka płuca to szansa dla chorych
Zdrowie
Nowe wytyczne dla pacjentów onkologicznych. Ważny apel do osób palących papierosy
Zdrowie
Zdrowie psychiczne dzieci i młodzieży wkracza do polityki cyfrowej UE
Zdrowie
Wyzwania dla zdrowia publicznego
Reklama
Reklama