Reklama

Jedzenie czerwonego mięsa nawet w małych ilościach szkodzi?

Związek między spożywaniem dużych ilości czerwonego mięsa, zwłaszcza przetworzonego, z poważnymi chorobami jest znany. Nowe badania sugerują jednak, że nawet jedzenie niewielkich ilości tych produktów zwiększa ryzyko poważnych chorób.

Publikacja: 09.04.2019 00:22

Jedzenie czerwonego mięsa nawet w małych ilościach szkodzi?

Foto: Adobe Stock

O tym, że dieta bogata w czerwone mięso szkodzi zdrowiu, naukowcy mówią od dawna. Liczne badania dowodzą, że upodobanie do befsztyków zwiększa ryzyko takich chorób jak nowotwór jelita grubego, trzustki, udaru czy endometriozy.  Dotychczasowe prace naukowców dotyczyły jednak jedzenia mięsa w dużych ilościach. Nie analizowano, czy spożywanie wołowiny lub wieprzowiny od święta może szkodzić.

– Chcieliśmy bliżej przyjrzeć się powiązaniu niskiego spożycia czerwonego i przetworzonego mięsa z chorobami układu krążenia i umieralnością na raka w porównaniu z tymi, którzy w ogóle nie jedli mięsa – powiedział główny autor badań dr Saeed Mastour Alshahrani.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Zdrowie
Pedagożka tłumaczy: ADHD u kobiet wygląda inaczej
Materiał Promocyjny
W poszukiwaniu nowego pokolenia prezesów: dlaczego warto dbać o MŚP
psychologia
Czym jest ADHD burnout i maska ADHD – wyjaśnia psycholożka Monika Kotlarek
Zdrowie
Polski system „zgubił” kilkuset lekarzy z Ukrainy
Zdrowie
21. Forum Rynku Zdrowia już w poniedziałek
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Zdrowie
Kobiety z ADHD żyją latami bez diagnozy. Nowe badanie pokazuje skalę problemu
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama