Reklama

Jedzenie czerwonego mięsa nawet w małych ilościach szkodzi?

Związek między spożywaniem dużych ilości czerwonego mięsa, zwłaszcza przetworzonego, z poważnymi chorobami jest znany. Nowe badania sugerują jednak, że nawet jedzenie niewielkich ilości tych produktów zwiększa ryzyko poważnych chorób.

Publikacja: 09.04.2019 00:22

Jedzenie czerwonego mięsa nawet w małych ilościach szkodzi?

Foto: Adobe Stock

O tym, że dieta bogata w czerwone mięso szkodzi zdrowiu, naukowcy mówią od dawna. Liczne badania dowodzą, że upodobanie do befsztyków zwiększa ryzyko takich chorób jak nowotwór jelita grubego, trzustki, udaru czy endometriozy.  Dotychczasowe prace naukowców dotyczyły jednak jedzenia mięsa w dużych ilościach. Nie analizowano, czy spożywanie wołowiny lub wieprzowiny od święta może szkodzić.

– Chcieliśmy bliżej przyjrzeć się powiązaniu niskiego spożycia czerwonego i przetworzonego mięsa z chorobami układu krążenia i umieralnością na raka w porównaniu z tymi, którzy w ogóle nie jedli mięsa – powiedział główny autor badań dr Saeed Mastour Alshahrani.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Zdrowie
Różnorodność, jakość, technologia – przepis Futuremed na skuteczną telemedycynę
Zdrowie
Programy wczesnego wykrywania raka płuca to szansa dla chorych
Zdrowie
Nowe wytyczne dla pacjentów onkologicznych. Ważny apel do osób palących papierosy
Zdrowie
Zdrowie psychiczne dzieci i młodzieży wkracza do polityki cyfrowej UE
Zdrowie
Wyzwania dla zdrowia publicznego
Reklama
Reklama