Jedzenie czerwonego mięsa nawet w małych ilościach szkodzi?

Związek między spożywaniem dużych ilości czerwonego mięsa, zwłaszcza przetworzonego, z poważnymi chorobami jest znany. Nowe badania sugerują jednak, że nawet jedzenie niewielkich ilości tych produktów zwiększa ryzyko poważnych chorób.

Publikacja: 09.04.2019 00:22

Jedzenie czerwonego mięsa nawet w małych ilościach szkodzi?

Foto: Adobe Stock

O tym, że dieta bogata w czerwone mięso szkodzi zdrowiu, naukowcy mówią od dawna. Liczne badania dowodzą, że upodobanie do befsztyków zwiększa ryzyko takich chorób jak nowotwór jelita grubego, trzustki, udaru czy endometriozy.  Dotychczasowe prace naukowców dotyczyły jednak jedzenia mięsa w dużych ilościach. Nie analizowano, czy spożywanie wołowiny lub wieprzowiny od święta może szkodzić.

– Chcieliśmy bliżej przyjrzeć się powiązaniu niskiego spożycia czerwonego i przetworzonego mięsa z chorobami układu krążenia i umieralnością na raka w porównaniu z tymi, którzy w ogóle nie jedli mięsa – powiedział główny autor badań dr Saeed Mastour Alshahrani.

Pozostało 80% artykułu

Czytaj dalej RP.PL

Tylko 9 zł aż za 3 miesiące!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Zdrowie
Zdrowie psychiczne dzieci i młodzieży. Wkrótce standardy prewencji suicydalnej
Materiał Promocyjny
Z kartą Simplicity można zyskać nawet 1100 zł, w tym do 500 zł już przed świętami
Zdrowie
Bezpieczeństwo lekowe. Powstała lista kluczowych substancji
Zdrowie
Wszystkie alkohole powinny być traktowane tak samo. Debata
Zdrowie
Wypadanie włosów u kobiet nasila się z wiekiem. Czy można temu zapobiec?
Materiał Promocyjny
Najszybszy internet domowy, ale także mobilny
Zdrowie
Co dalej z likwidacją porodówek? Będzie dodatkowe kryterium
Materiał Promocyjny
Polscy przedsiębiorcy coraz częściej ubezpieczeni