Reklama

Czerwone mięso szkodzi sercu. Jaki dowód znaleźli uczeni?

Częste spożywanie czerwonego mięsa to prosta droga do miażdżycy naczyń krwionośnych. Naukowcy wiedzą, jaki konkretnie związek za to odpowiada – donosi Onet, powołując się na badania amerykańskich naukowców.

Publikacja: 12.12.2018 15:40

Spożywanie ok. 23 dag czerwonego mięsa dziennie (odpowiednik ok. siedmiu plastrów boczku) istotnie z

Spożywanie ok. 23 dag czerwonego mięsa dziennie (odpowiednik ok. siedmiu plastrów boczku) istotnie zwiększa ryzyko miażdżycy

Foto: AdobeStock

O tym, że dieta bogata w czerwone mięso szkodzi zdrowiu, naukowcy mówią od dawna. Liczne badania dowodzą, że upodobanie do befsztyków zwiększa ryzyko takich chorób jak nowotwór jelita grubego, trzustki, udaru czy endometriozy. Teraz badacze z National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) w USA wykazali, że częste spożywanie czerwonego mięsa szkodzi sercu. Poinformowało o tym czasopismo "European Heart Journal" wydawane przez Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne – czytamy w Onecie.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
psychologia
Czym jest ADHD burnout i maska ADHD – wyjaśnia psycholożka Monika Kotlarek
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Zdrowie
Polski system „zgubił” kilkuset lekarzy z Ukrainy
Zdrowie
21. Forum Rynku Zdrowia już w poniedziałek
Zdrowie
Kobiety z ADHD żyją latami bez diagnozy. Nowe badanie pokazuje skalę problemu
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Zdrowie
ADHD u kobiet – ciche, niewidzialne i wciąż nierozumiane
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama